Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nagacevschi: Nemții ar putea să refuze extrădarea oamenilor de afaceri Țopa

© Sputnik / Evgheni PanasencoМинистерство юстиции Республики Молдова
Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile germane ar putea să refuze extrădarea oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa, invocând că Justiția din Republica Moldova i-a condamnat pe motive mai degrabă politice decât juridice.

CHIŞINĂU, 3 nov — Sputnic, Sergiu Praporşcic. Ministerul Justiției de la Chișinău a confirmat oficial că a trimis în Germania o cerere de extrădare pe numele oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa. Solicitat de un post local de televiziune, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat: "Au fost transmise astfel de cereri, la demersul organelor de drept. Este o procedură obișnuită. La bază au stat condamnările acestor persoane. Există câteva dosare penale, în care aceste persoane au fost condamnate, care au trecut toate etapele, toată ierarhia din sistemul judecătoresc din Republica Moldova. Aceste hotărâri sunt definitive și irevocabile și trebuie puse în executare", a declarat Vladimir Cebotari.

Protest la CNA - Sputnik Moldova
Opinie: Platforma DA, un instrument în reglările de conturi dintre oligarhi

Jurnaliștii au făcut această interpelare la Ministerul Justiției în urma declarației de luni a liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a afirmat în cadrul emisiunii TV că Ministerul Justiției a transmis cererea pentru extrădarea oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa după ce controlul asupra acestei instituții a trecut de la PLDM la PDM. Întrebat dacă crede că există vreo legătură între Filat, Platforma DA, protestele din Piața Marii Adunări Naționale și oamenii de afaceri Țopa, Ghimpu a răspuns afirmativ, spunând că poate să aducă și probe. El a amintit că oamenii de afaceri Țopa au fost condamnați în 2012, dar până acum nu au fost extrădați pentru că autoritățile de la Chișinău, pur și simplu, nu au solicitat acest lucru: "Dar știți care este procedura? Ministerul Justiției de la noi se adresează Guvernului Germaniei. Și eu am verificat și din cauză că nu s-a făcut această cerere către Guvernul Germaniei, ei nu sunt extrădați. Dar al cui a fost Ministrul Justiției dacă nu al PLDM?", s-a întrebat retoric Ghimpu.

Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Opinie: cei care acum luptă cu oligarhii, au susţinut instalarea acestui regim

Solicitat de Sputnik Moldova, președintele organizației neguvernamentale Juriștii pentru Drepturile Omului, avocatul Vitalie Nagacevschi, a declarat că între Republica Moldova și Germania există un mecanism legal ce reglementează cazurile de extrădare a persoanelor bănuite de săvârșirea unei infracțiuni sau deja condamnate. Și anume, și Germania, și Moldova sunt membre ale Consiliului Europei, care are mai multe convenții în domeniul cooperării juridice în materie penală. Una dintre convenții prevede posibilitatea extrădării reciproce a persoanelor în cazul în care acestea sunt bănuite de comiterea unor infracțiuni sau în vederea executării sentințelor pronunțate. "Avându-se în vedere că Victor și Viorel Țopa au fost condamnați de către instanțele judecătorești din Republica Moldova și se ascund pe teritoriul Germaniei, sigur că Republica Moldova este îndreptățită să ceară, în baza convenției respective, extrădarea acestor două persoane în vederea executării sentinței pronunțate și care a și intrat în vigoare", a spus Nagacevschi.

Dar avocatul Vitalie Nagacevschi a precizat că autoritățile germane ar putea, dar nu sunt obligate să-i extrădeze pe cei doi oameni de afaceri Victor și Viorel Țopa: "Desigur că aceste persoane, Victor și Viorel Țopa, pot să încerce să se opună extrădării, invocând diferite situații, cum ar fi condamnarea în baza unor motive mai mult politice decât penale. Și, în așa caz, autoritățile germane ar putea refuza extrădarea acestor persoane și atunci acestea nu-și vor ispăși pedeapsa pronunțată de Justiția din Moldova", a conchis Vitalie Nagacevschi.

Menționăm că omul de afaceri Viorel Ţopa a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru delapidările de la Banca de Economii. Iar Victor Țopa a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru șantaj într-un caz legat de Victoriabank. Ambii s-au refugiat în orașul Frankfurt din Germania.  

Fluxul de știri
0