Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vecinul lui Candu și Plahotniuc poate deveni guvernator al BNM

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Vecinul lui Candu și Plahotniuc, Igor Alexici, își estimează că șansele sale de a deveni guvernator al BNM nu sunt ”prea mari, dar bune”. Cererea lui Alexici este examinată de membrii comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcţia de guvernator al BNM.

CHIȘINĂU, 3 noi – Sputnik. Vecinul președintelui parlamentului RM Andrian Candu și al omului de afaceri Vlad Plahotniuc, directorul executiv la Primos Group, Igor Alexici, este cea mai probabilă candidatură la postul de șef al Băncii Naționale a Moldovei, a relatat pentru Sputnik o sursă care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Printre alți candidați la această funcție se regăsesc directorul companiei de audit Manager Audit, Nina Șchendrea, fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruța, directorul comercial al Eximbank, Andrei Sagaidac, fostul deputat și vicepremier Oleg Stratulat, șeful departamentului credite de la Victoriabank, Andrei Ceban, președintele Ligii Bancherilor din Moldova, Dumitru Ursu și juristul de la ProCredit Bank Alexei Golub.

Adrian Lupuşor - Sputnik Moldova
Societate
Deşi transparentă, procedura de selectare a guvernatorului BNM a fost criticată

Alexici își evaluează șansele de a ocupa funcția de guvernator drept ”nu prea mari, dar bune”.

Răspunzând la întrebare cum poate fi corectat cursul leului moldovenesc în raport cu valutele principale, pretendentul la funcția de guvernator al BNM a spus că acest lucru poate fi făcut doar prin metode economice și financiare. ”Adică, a reduce masa de lei care se află acum în circulație, lucru care se face, de fapt, de BNM în regim de urgență. Asta este pentru o perioadă mai lungă. Dar trebuie folosite și alte metode. Da, acestea sunt măsuri dificile, dar noi nu avem o altă cale”, a spus Alexici.

El a propus şi unele modalităţi de returnare a mijloacelor bănești care au fost scoase din circulație – juridice și economice.

Fluxul de știri
0