Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scădere semnificativă a producției agricole în Moldova

© Sputnik / Katerina Sovdagari / Accesați arhiva multimediaСбор урожая кукурузы в Кахетии
Сбор урожая кукурузы в Кахетии - Sputnik Moldova
Abonare
Datele cu privire la situația din sectorul agricol al Moldovei prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS) nu sunt deloc îmbucurătoare.

CHIȘINĂU, 31 oct - Sputnik. Sergiu Țurcanu. Unii experți explică  scăderea producției agricole prin condițiile climaterice nefavorabile. Însă economistul Visarion Ceșuev nu consideră că seceta ar fi cauza principală a degradării sectorului agricol. În opinia sa, totul constă în pierderea piețelor de desfacere.

„Cauza este evidentă: pierderea piețelor de desfacere. De aceea avem o scădere fenomenală. Și acestea încă nu sunt rezultatele pe tot anul. Vom vedea ce va fi mai departe, ținând cont de faptul că multă recoltă se mai află încă pe câmp. Întreruperea legăturilor preferențiale cu piețele din CSI și consecințele comerțului asimetric cu UE. Am intrat în sistemul de cote. Anterior aceste cote erau flexibile, puteau fi coordonate anual. Acum au fost oferite niște cote absolut mizerabile, de 8 — 10 ori mai puțin decât producem noi. Dar dacă nu există piață de desfacere, producția nici nu se dezvoltă. Situația este critică. Intrăm într-o depresie adâncă legată și de situația financiară, și de disciplină", a spus economistul.

Lipsa în Moldova a unor relații clare și civilizate între vânzător și cumpărătorul producției agricole, inclusiv problemele din domeniul financiar, completează cauza principală a scăderii producției agricole în țară.

Conform datelor BNS, în acest an a scăzut cu zeci de procente recolta de sfeclă de zahăr, porumb, floarea soarelui, a strugurilor de masă. În același timp, a fost înregistrată o creștere nesemnificativă la fructele sâmburoase, la strugurii pentru vin și producția animalieră, ceea ce, totuși, nu poate salva tabloul general al ramurii.

Fluxul de știri
0