Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Streleţ pleacă definitiv. Prim-ministru interimar va fi un vicepremier

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Streleţ Валерий Стрелец
Valeriu Streleţ Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Abonare
Funcţia de prim-ministru interimar va fi ocupată de unul dintre cei patru vicepremieri: Bride, Gherman, Osipov sau Brega.

CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti va desemna prin decret un prim–ministru interimar din rândul celor patru vicepremieri, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Vlad Ţurcanu.

„Este vorba de vicepremieriii Victor Osipov, Natalia Gherman, Stephane Christophe Bride şi Gheorghe Brega. În cazul în care vicepremierii vor refuza să deţină interimatul, atunci preşedintele poate desemna un premier interimar din rândul miniştrilor”, a declarat pentru Sputnik Ţurcanu.

Parlamentul a susţinut joi cu votul a 65 de deputaţi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ. Votul de neîncredere a fost exprimat de deputaţii din fracţiunile PCRM, PSRM şi PD, ultimii fiind parteneri de alianţă cu PLDM şi PL.  

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul a plecat. Cabinetul Streleţ a rezistat doar 91 de zile

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a menţionat că în termen de trei zile de la data demiterii, Guvernul trebuie să prezinte în scris demisia şefului statului.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele ţării va iniţia consultări cu fracţiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou premier.

Vlad Ţurcanu a declarat pentru Sputnik că preşedintele va purta discuţii cu partidele parlamentare pentru a planifica agenda consultărilor.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.

Fluxul de știri
0