Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Încă o reţinere în dosarul BEM

© SputnikПрокуратура по борьбе с коррупцией
Прокуратура по борьбе с коррупцией - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful unei companii petroliere din Moldova este învinuit de obținerea în mod fraudulos a mai multor credite de la BEM. El a fost reținut pentru 72 de ore în izolatorul CNA.

CHIȘINĂU, 29 oct  — Sputnik. Șeful unei companii petroliere din republica Moldova a fost reținut în dosarul Băncii de Economii (BEM). Omul de afaceri va petrece 72 de ore în izolatorul Centrului Național Anticorupție, transmite centrul de presă al CNA.

Agentul economic este învinuit de obținerea mai multor credite de la BEM, suma totală fiind egală cu 80 de milioane de lei. Pe acest fapt a fost inițiată o anchetă, în baza art. 238, Cod Penal „Dobândirea creditului, împrumutului sau despăgubirii/indemnizaţiei de asigurare prin înşelăciune".

Pentru o astfel de infracțiune, legislația prevede o amendă în valoare de 60 de mii de lei sau închisoare pe un termen de la 3 la 8 ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții timp de 5 ani. Persoana juridică poate fi amendată cu 120 de mii de lei şi privarea de dreptul de a exercita anumite funcții.

Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O nouă reţinere în dosarul BEM: conducătorul Valiexchimp, în custodia CNA

Săptămâna trecută a fost reținut, apoi plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, directorul firmei "Valiexchimp" SRL, Valentin Bodișteanu. Acesta figurează într-un dosar penal nou. Procurorii presupun că Bodișteanu, prezentând documente cu date falsificate, a obținut de la BEM 82 de milioane de lei.

Cu cinci luni în urmă, directorul firmei respective a fost reținut într-un alt caz legat de investigarea situației de la BEM, Banca Socială și Unibank. Atunci el a fost învinuit că ar fi primit 400 de milioane de lei, provocând astfel celor trei instituții financiare un prejudiciu de 465 de milioane de lei.

Inițial, Bodișteanu fusese plasat atunci în arest preventiv, după care a fost eliberat „sub cauțiune".

Responsabili din cadrul CNA menționează că au fost trimise în judecată 18 dosare penale legate de creditele neperformante de la BEM, Banca Socială și Unibank, iar alte 15 dosare sunt examinate de procurorii de la procuratura anticorupție.

Fluxul de știri
0