Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a aprobat proiectul unei noi legi privind piaţa gazelor naturale

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка месторождения природного газа.
Компрессорная установка месторождения природного газа. - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul vine să transpună în legislaţia naţională principiile comunitare stipulate în Pachetul Energetic III, menţionează Ministerul Economiei.

CHIŞINĂU, 28 oct – Sputnik. Guvernul a aprobat miercuri proiectul Legii gazelor naturale. Documentul a fost elaborat de Ministerul Economiei, anunţă serviciul de presă al instituţiei.

„Proiectul vine să transpună în legislaţia naţională principiile comunitare stipulate în Pachetul Energetic III, definind modalităţile de organizare și funcţionare a sectorului gazelor naturale, de acces pe piaţă, precum și criteriile și procedurile aplicabile pentru acordarea licenţelor pentru activităţile de transport, de distribuţie, de furnizare și de stocare a gazelor naturale, precum și pentru exploatarea sistemelor de distribuţie închise”, se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Politică
FMI obligă Moldova să majoreze tarifele la gaz, energie și încălzire

Sursa precizează că, în prezent, operatorii de pe piaţa gazelor naturale îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale nr. 123, din 23.12.2009. În acest context, transpunerea şi implementarea principiilor comunitare din pachetul energetic III va contribui la continuarea reformei sectorului de gaze naturale şi la instituirea, în perspectivă, a unei pieţe concurenţiale în cadrul căreia consumatorii finali vor putea beneficia de dreptul de a li se furniza gaze naturale de un furnizor la alegere, la preţuri negociate şi rezonabile, în condiţii de calitate şi de eficienţă şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu gazelor naturale.

„De asemenea, în Proiectul legii cu privire la gazele naturale sunt extinse competenţele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică, inclusiv prin acordarea acesteia a funcţiei de a aplica sancţiuni financiare pentru încălcarea obligaţiilor stabilite în sarcina întreprinderilor de gaze naturale. Cadrul legal în vigoare nu permite sancționarea extrajudiciară a titularilor de licență, fapt ce pune în imposibilitate autoritatea de reglementare să își realizeze eficient misiunea sa de asigurare a respectării cadrului legal de către subiecții participanți la piața gazelor naturale, precum și de combatere a încălcării prevederilor stabilite prin lege, în condițiile în care ANRE nu dispune de instrumente legale eficiente în acest sens”, se mai arată în comunicatul citat.

Fluxul de știri
0