Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Salariile pedagogilor au fost majorate cu 3 la sută

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaДосрочная сдача ЕГЭ по русскому языку
Досрочная сдача ЕГЭ по русскому языку - Sputnik Moldova
Abonare
Suma totală necesară pentru majorarea salariilor dascălilor este de 30 milioane de lei. Banii ar urma să fie identificaţi la rectificarea bugetului de stat pentru 2015.

CHIŞINĂU, 28 oct – Sputnik. Cadrele didactice din Republica Moldova vor avea salarii majorate. Guvernul a decis miercuri să sporească salariile pedagogilor cu tocmai 3 la sută.

Potrivit ministrului de Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, care a prezentat proiectul de lege, suma necesară pentru punerea în practică a acestui proiect este de 10 milioane de lei lunar. Salariile majorate se referă la perioada începând din 1 septembrie, ceea ce presupune necesitatea recalculării salariilor achitate în primele două luni ale anului şcolar.

Школьный учитель - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Angajaţii din învăţământ gata de proteste, dacă nu vor fi majorate salariile

Potrivit proiectului de lege, în sectorul învăţământului superior şi postuniversitar salariul rectorului este de 4945 de lei, profesorul are un salariu de 3710 lei, colaboratorul ştiinţific – 3340 de lei, lectorul superior – 3090 de lei, iarl lectorul– 2720 de lei.

În grădiniţe, salariile educatorilor şi altor categorii de personal didactic cu studii superioare constituie 2720 de lei, iar al celor cu studii medii – 2470 de lei.

Salariile metodiştilor şi ale altor cadre didactice din sectorul preuniversitar, precum şi al antrenorilor din şcolile sportive, constituie de la 2225 de lei până la 2470 de lei.

Specialiştii atenţionează că din cauza salariilor mici, profesia de pedagog a devenit nepopulară în ultima perioadă, iar multe instituţii de învăţământ duc lipsă de cadre didactice. Comparativ cu anul trecut, numărul pedagogilor care activează în şcolile primare, gimnaziile şi liceele din ţară s-a redus cu 4 la sută.

Liderii Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei au avertizat anterior că lucrătorii din învăţământ vor ieşi la proteste, dacă le vor fi ignorate cererile de majorare a salariilor. Sindicaliştii au solicitat o majorare de 70 la sută.

Fluxul de știri
0