Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Angajaţii din învăţământ gata de proteste, dacă nu vor fi majorate salariile

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaШкольный учитель
Школьный учитель - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sindicaliștii din învățământ vor demara negocierile cu autoritățile în vederea majorării salariilor angajaților din ramură.

CHIŞINĂU, 9 sept – Sputnik. Lideri sindicali din ramura educației din toate raioanele țării s-au întrunit, miercuri, pentru a discuta problema salarizării angajaților din sector. 

La adunarea activului sindical republican al Federației Sindicale a Educației și Științei și-a confirmat participarea și conducerea Ministerului Educației, dar reprezentanții acesteia au lipsit de la întâlnire.

Sindicaliștii au formulat mai multe revendicări, care urmează a fi prezentate autorităților centrale. Una din cerințe este îndeplinirea necondiționată a prevederilor Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, care prevede majorarea anuală, de la 1 septembrie, începând cu anul 2014, a salariului cadrelor didactice și a corpului profesoral în cazul în care salariul mediu al lor în trimestrul IV al anului precedent anului gestionar este mai mic decât salariul mediu prognozat pe economie.

школа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova ar putea avea loc o nouă acţiune de protest

Potrivit lui Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, salariul mediu al cadrelor didactice, real atins în trimestrul patru al anului trecut, este de 4250 lei, salariul mediu prognozat pentru 2015 fiind de 4500 lei. Astfel, de la 1 septembrie 2015, salariile urmau să fie majorate cu 5-6%, însă Ministerul Finanțelor se opune realizării acestor prevederi.

”Angajații din învățământ trebuie să fie remunerați pe măsura muncii depuse. Noi vrem calitate, dar cum poate fi aceasta obținută, în condițiile în care profesorii abia reușesc să supraviețuiască? Strigăm toți că vrem în Europa, dar nici într-o țară europeană nu vom întâlni așa dezastru în învățământ, cum este la noi”, a declarat Ivanov.

Sindicaliștii din învățământ solicită, totodată, ca în proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2016 să fie prevăzute surse financiare destinate majorării salariilor cadrelor didactice cu 70 la sută, iar cuantumul categoriei de salarizare conform Rețelei Tarifare Unice, care în prezent constituie 1000 de lei, să fie egalat, începând cu 1 ianuarie 2016, cu mărimea minimului de existență  –  1667 lei.

”Propunerea respectivă este cauzată de situația social-economică din țară, care s-a complicat și mai mult în urma majorării a tarifelor la principalele componente de cheltuieli –  energia electrică, gaze naturale și pâine. În această situație, acele majorări salariale de 25 la sută, pe care le-am obținut anterior, și-au pierdut efectul”, a precizat președintele Federației Sindicale a Educației și Științei.

Liderii sindicali mai cer majorarea cu 100 % a cuantumului bursei de studii, dar și urgentarea adoptării Hotărârii Guvernului privind aprobarea Regulamentului cu privire la Fondul pentru susținerea cadrelor didactice tinere.

Sindicaliștii declară că vor începe negocierile cu autorităţile în cel mai scurt timp, iar dacă cerințele lor nu vor fi îndeplinite, aceștia se văd nevoiți să recurgă la acțiuni de protest.

Federația Sindicală a Educației și Științei întrunește peste 125 mii membri de sindicat din toată țara.

 

 

Fluxul de știri
0