Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expertul Viorel Gîrbu a comentat iniţiativa de abolire a facturii fiscale

© SputnikViorel Gîrbu, expert, economie
Viorel Gîrbu, expert, economie - Sputnik Moldova
Abonare
Trecerea la un sistem de evidenţă electronică şi excluderea obligativităţii facturii fiscale pare a fi o măsură bună, dar în anumite condiţii, consideră expertul Viorel Gîrbu.

CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Substituirea obligativităţii utilizării facturilor fiscale de către agenţii economici moldoveni este în principiu o iniţiativă binevenită, cu condiţia că aceasta nu va crea noi posibilităţi de evaziune fiscală, a declarat pentru Sputnik expertul în economie, Viorel Gîrbu.

Miercuri, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a înregistrat o iniţiativă legislativă prin care a propus, printre altele, excluderea obligativităţii eliberării facturii fiscale (cu excepţia cazurilor în care este solicitată de cumpărător) în cadrul comerţului electronic, cu plata în numerar şi/sau cu alt instrument de plată, şi utilizarea mecanismelor de control aplicate agenţilor economici pentru care eliberarea facturii fiscale nu este obligatorie.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, excluderea obligativităţii facturilor fiscale şi trecerea la un sistem de evidenţă electronică ar fi un pas binevenit pentru activitatea agenţilor economici. Măsura respectivă ar permite economisirea de bani şi de timp. Totodată, expertul a atenţionat că Serviciul Fiscal de Stat ar trebui să se asigure, în eventualitatea promovării unei asemenea reforme, că noul sistem nu va deschide posibilităţi noi de evaziune fiscală şi că acesta va fi eficient.

Fluxul de știri
0