Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurorii contestă decizia instanţei prin care Usatîi a fost eliberat

© today.mdRenato Usatîi reţinut de SIS
Renato Usatîi reţinut de SIS - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii au depus astăzi o contestaţie în instanţa ierarhic superioară, insistând pe cercetarea lui Renato Usatîi în stare de arest preventiv.

CHIŞINĂU, 27 oct – Sputnik. Procurorii au contestat încheierea Judecătoriei Centru din 25 octombrie, prin care a fost respins demersul de aplicare în privința învinuitului Renato Usatîi a măsurii preventive — arestul.

„Considerând necesară cercetarea în continuare a infracţiunii şi manifestând dezacordul cu motivele invocate de magistrați, astăzi, procurorii au depus o contestaţie în instanţa ierarhic superioară, insistând pe cercetarea persoanei învinuite în stare de arest preventiv”, a declarat pentru Sputnik procurorul Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale.

După expunerea Curții de Apel asupra contestației, vor fi decise măsurile ulterioare pe caz.

Procuratura Generală s-a autosesizat și a iniţiat urmărirea penală pe faptul difuzării înregistrării convorbirilor telefonice dintre Ilan Șor și Vladimir Filat, precum și a afirmațiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari și politicieni. 

Заключенный. Архивное фото - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Închisoare sau amendă pentru cel care a difuzat convorbirea Filat-Şor

Specialiştii afirmă că procurorii mai urmează să stabilească autenticitatea convorbirilor dintre Filat şi Şor, difuzate pe internet. Potrivit experţilor, este imposibil să afirmi sută la sută că vocile din cadrul acestor discuţii aparţin anume lui Ilan Şor şi Vladimir Filat.

Usatîi a fost reţinut la 23 octombrie în jurul orei 18.00, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, imediat ce a revenit de la Moscova. Acesta a fost reţinut pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Procurorii au cerut în privinţa lui Usatîi arest preventiv pentru un termen de 30 de zile. Judecătoria sectorului Centru a respins cererea procurorilor.

Vinovatul de difuzarea convorbirilor telefonice riscă 3 ani de închisoare sau muncă în folosul comunităţii de la 100 la 240 de ore, amendă de până la 8 mii de lei, sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

 

Fluxul de știri
0