Grupul de contact privind reglementarea în Ucraina se va întruni la Minsk

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaПлощадь Независимости в Минске
Площадь Независимости в Минске - Sputnik Moldova
Abonare
Participanții la întâlnire vor discuta aspect politice, economice și umanitare ale procesului de pacificare din Donbass. Grupul de contact va acorda o atenție deosebită problemelor de securitate din regiune.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Următoarea rundă de tratative privind reglementarea situației din estul Ucrainei va avea loc marți în capital belarusă, a comunicat serviciul de presă al MAE al Belarusului.

Grupul de contact pentru Donbas și subgrupele ei tematice vor discuta la Minsk aspecte politice, economice și umanitare ale rezolvării pașnice a conflictului, dar și probleme de securitate. Subgrupele vor continua să discute ordinea de zi conform căreia a lucrat deja în câteva runde.

СПУТНИК_Лавров объяснил, почему ЕС игнорирует невыполнение Украиной минских соглашений - Sputnik Moldova
Lavrov: Kievul încearcă să denatureze conceptul înțelegerilor de la Minsk

Astfel, în timpul rundei anterioare a tratativelor, care a avut loc la 20 octombrie, locul central a fost acordat problemelor de deminare și de acordare a ajutorului umanitar populației Donbasului.

Discutând chestiunile privind deminarea, experții vor atinge și problemele respectării ”regimului de liniște” în Donbas și vor verifica cum decurge retragerea armamentului. Chiar dacă mai există unele incidente, în ansamblu, regimul de încetare a focului este respectat. Totuși, la 26 octombrie, în autoproclamata republică Donbas apărut informaţia că forțele ucrainene concentrează dispozitive și armament la linia de demarcare.

De la 1 septembrie, în Donbass a intrat în vigoare un nou armistițiu, iar părțile și observatorii au constatat că el se respectă. La  sfârșitul lui septembrie, a fost semnat un acord cu privire la retragerea pe etape a armamentului de calibrul mai mic de 100 mm și a tancurilor de la linia de demarcare.

 

Fluxul de știri
0