Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Washingtonul, atent la persoanele implicate în scandalul bancar din Moldova

© Sputnik / Natalia SeliverstovaГосударственный флаг США на здании министерства торговли в Вашингтоне
Государственный флаг США на здании министерства торговли в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Abonare
Statele Unite continuă să insiste asupra unei investigații complete și transparente a scandalului bancar din Moldova, o investigație care ar fi liberă de influențe politice.

CHIŞINĂU, 26 oct – Sputnik. Într-un comentariu exclusiv pentru Sputnik, Ambasada Statelor Unite ale Americii a declarat că va continua să insiste asupra unei investigaţii complete şi transparente în dosarul fraudelor din sistemul bancar din Moldova.

Misiunea diplomatică americană precizează că investigaţia acestui caz trebuie „să fie liberă de influenţe politice”. 

Vlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat: mă simt bine şi pregătit moral şi fizic să merg până la sfârşit

„Aceasta ar trebuie sa includă investigarea completă pentru identificarea părților implicate, dar și eforturile pentru recuperarea fondurilor sustrase”, menţionează ambasada în răspunsul dat Agenţiei Sputnik.

Fostul premier al Moldovei Vladimir Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

La 15 octombrie, Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. La 18 octombrie, printr-o decizie a instanţei de judecată, pe numele lui Filat a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. 

Dacă va fi găsit vinovat, ex-premierul Moldovei riscă 15 ani de închisoare.

Fluxul de știri
0