Tony Blair recunoaşte „greşelile” comise în Irak

© Sputnik / Grigorij Sysoew / Trecere la banca de fotografiiБывший премьер-министр Великобритании Тони Блэр на ежегодном "Форуме Россия 2013"
Бывший премьер-министр Великобритании Тони Блэр на ежегодном Форуме Россия 2013 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Fostul premier al Marii Britanii a admis în premieră că invazia Irakului ar fi dus la ascensiunea grupării teroriste Stat Islamic

CHIŞINĂU, 26 oct – Sputnik. Într-un interviu pentru CNN, fostul premier britanic, Tony Blair, si-a cerut scuze pentru „greşelile de planificare” si pentru „înţelegerea greşită a ceea ce se va întâmpla odată cu înlăturarea regimului”, dar spune că nu regretă înlăturarea lui Saddam Hussein.
Blair a admis în premieră că există „elemente de adevăr” în opinia potrivit căreia invazia Irakului ar fi unul dintre principalele elemente care au contribuit la ascensiunea Statului Islamic, potrivit The Guardian, citat de ziuanews.ro.

Ирак перед началом войны - Sputnik Moldova
Irakul ar putea cere în timpul apropiat ajutorul Rusiei în lupta cu SI

Sursa notează că fostul premier britanic şi-ar putea pregăti terenul, cu aceste declaraţii, în aşteptarea publicării rezultatelor anchetei Chilcot, care urmează să stabilească dacă Tony Blair a indus în eroare poporul britanic în privinţa operaţiunii de invadare a Irakului în 2003 de către coaliţia condusă de Statele Unite, al căror principal aliat a fost Marea Britanie.

Ancheta este realizată de o comisie independentă prezidată de Sir John Chilcot. Întrucât investigaţia nu este coordonată de organele abilitate, nimeni nu va putea fi pus sub acuzare la finele acesteia. „Ancheta în cazul războiului din Irak are ca scop desprinderea unor lecţii din implicarea Marii Britanii în conflict, lecţii care ar putea ajuta în viitor alte guverne puse în situaţii similare”, a explicat John Chilcot.

Totuşi, Tony Blair nu şi-a cerut scuze, în interviu, pentru războiul în sine, apărând intervenţia armată din Irak şi subliniind că actualul război civil din Siria evidenţiază pericolul lipsei de acţiune.

Fluxul de știri
0