Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sistemul îi ridica mingea la fileu lui Renato Usatâi?

© privesc.euRenato Usatii
Renato Usatii - Sputnik Moldova
Abonare
În curând, pe scena politică moldovenească se vor produce schimbări majore, unii actori politici vechi vor pleca, iar în prim-plan va ieși Usatâi. Păcat doar că actorii politici care trag sforile de după cortină și țes intrigi în culise vor rămâne cei vechi, aici nu este prevăzută nicio schimbare, nici măcar una minoră.

Renato Usatâi are perfectă dreptate atunci când afirmă că la următoarele alegeri parlamentare va acumula 90 la sută din voturile concetățenilor noștri. Mai ales dacă, spunem noi, autoritățile îl vor mai reține odată sau de două, în fața camerelor de luat vederi, în sala VIP a Aeroportului Chișinău sau în alt loc public, în prezența avocaților, după care, peste două zile, îl vor elibera, iarăși în fața camerelor de luat vederi și cu tot dichisul de rigoare: baie de mulțime, purtat pe brațe, ovații, îmbrățișări și chiar lacrimi de fericire că, iată!, eroul este la libertate! În felul acesta, Usatâi ar putea să ia chiar 100 de procente din voturi, dacă încercăm să înțelegem motivul reținerii și felul în care este perceput acesta de mulțime. Autoritățile, în persoana procurorilor și a ofițerilor SIS, au încercat să-l închidă după gratii pe Renato Usatâi pentru că acesta a făcut publice discuțiile telefonice purtate de Ilan Șor și Vladimir Filat, în contextul în care ultimul este acuzat că ar fi responsabil de delapidarea a milioane de euro din sectorul bancar. Deci, autoritățile vor să-l bage pe Usatâi la pârnaie pentru că a dezvăluit adevărul despre banii furați de la popor.

Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
De ce piatră peste piatră nu va rămâne din PLDM

Ce s-a întâmplat, de fapt? Din cauza greșelilor procurorilor și a ofițerilor de investigație, sistemul îl face erou popular pe Renato Usatâi, fără ca să-și dorească acest lucru, sau regimul chiar este interesat ca liderul Partidului Nostru să câștige 90 la sută din sufragii la următoarele alegeri parlamentare? Judecând după cât de atenți, cât de competenți, cât de profesioniști au fost procurorii și ofițerii anticorupție în cazul Filat, cât de bine au fost sincronizate acțiunile Procuraturii Generale, cu cele ale grupurilor parlamentare, ale conducerii Legislativului, ale Centrului Național Anticorupție și chiar cu cele ale protestatarilor, nu am putea să afirmăm că sistemul ar fi unul incompetent. În mod sigur că cel sau cei care gândesc aceste scenarii, despre care liderii Platformei DA spun că ar fi Vladimir Plahotniuc, nu este sau nu sunt niște incompetenți. Ba dimpotrivă, sunt mari profesioniști, eu chiar aș spune adevărați maeștri. Dacă respectivul, că o fi Plahotniuc, că o fi altul, s-ar apuca să scrie scenarii de filme gen detectiv, crimă, mister și thriller, vă asigur: s-ar bucura de un mare succes și și-ar câștiga nu doar un renume mondial, ci și o avere impresionantă, care ar devansa miliardele furate din sistemul bancar moldovenesc.

Deci, este puțin probabil ca reținerea și apoi eliberarea lui Usatâi să fi fost o întâmplare. Iar dacă a fost o întâmplare, atunci — doar una planificată. Dacă e așa, atunci, în mod sigur, în curând, Renato Usatâi o să ne impresioneze cu noi năzdrăvănii, care au să ducă la creșterea popularității, dar și electoratului lui. Și iarăși, dacă e așa, atunci în curând, pe scena politicii moldovenești vor avea loc schimbări majore, unii dintre actorii politici vechi vor părăsi scena, iar în prim-plan va ieși Renato Usatâi. Păcat doar că actorii politici care trag sforile de după cortină și țes intrigi în culise vor rămâne cei vechi, aici nu este prevăzută nicio schimbare, nici măcar una minoră.

Opinia autorului nu coincide neapărat cu cea a redacţiei Sputnik.

Fluxul de știri
0