Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ostalep: MAE al RM nu intenționează să soluționeze problemele importante

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaШтаб-квартира ООН в Нью-Йорке
Штаб-квартира ООН в Нью-Йорке - Sputnik Moldova
Abonare
Funcţiile deținute de Moldova în structurile internaționale nu aduc nici un folos țării noastre din cauza că diplomații moldoveni nu-și fac treaba, consideră Valeriu Ostalep.

CHIȘINĂU, 23 oct — Sputnik, Serghei Țurcanu. Moldova a obținut un post în structura ONU: în cadrul Adunării generale a ONU de la New York au avut loc alegeri pentru suplinirea a 18 funcții vacante în Consiliul economic și social, în perioada 2016 — 2018.

Moldova și Cehia și-au înaintat candidaturile pentru două locuri vacante în această structură, rezervate statelor din Europa de Est.

Pentru Moldova au votat 179 de țări. RM se află acum într-o astfel de situație încât trebuie să fie parte la absolut toate structurile internaționale, în scopul obținerii unor avantaj economice și politice maxime, consideră expertul în economie Tatiana Lariușina.

„Specificul nostru este cel de țară mică. Iar o țară mică nu-și poate permite luxul de a nu participa la toate evenimentele la care are acces, pentru a-și face cunoscute problemele și viziunile. Cu părere de rău, la noi sunt puțini cei care conștientizează aceste lucruri și, deseori, aceste activităţi sunt substituite de fanfaronade sau un oarecare gen de turism", a declarat Lariușina pentru corespondentul agenției Sputnik.

Politologul Valeriu Ostalep a criticat Ministerul Afacerilor Externe al RM. În opinia sa, diplomații moldoveni nu sunt capabili să se gândească la binele țării și uită să-și îndeplinească obligațiunile ce le revin.

Осталеп телемост - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ostalep: Moldova a abandonat mitul ajutorului venit din exterior

Ostalep afirmă că MAE al RM, în formatul său actual, reprezintă aceeași structură ineficientă ca și toate celelalte instituții de stat. Statutul de membru al organizațiilor internaționale îi oferă Moldovei foarte multe posibilități. Însă diplomații noștri care se deplasează la tot felul de întruniri nu fac altceva decât să se fotografieze. Pentru ca poporul să simtă efectele participării RM în aceste structuri, diplomații noștri trebuie să-și facă treaba. Numai că 99,9% din toți diplomații visează doar cum să ajungă mai repede într-o ambasadă oarecare, unde să poată sta trei ani fără a face nimic.

De menționat că Moldova are deja experiență de participare în Consiliul economic și social al ONU. În anul 2010 țara noastră a îndeplinit funcția de vicepreședinte al acestei structuri.

 

Fluxul de știri
0