Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistica știe tot: salariile în Moldova cresc

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Ținând cont de cursul leului în raport cu valuta americană, în august curent angajații au primit în medie circa 245 de dolari pe lună, pe când, acum un an, acest indice era de aproximativ 310 dolari.

CHIȘINĂU, 22 oct — Sputnik. Conform datelor pentru luna august 2015, salariul mediu a atins cifra de 4669,1 lei, în creștere cu 9,2% în expresie nominală față de indicatorii aceleiași perioade a anului trecut, informează Biroul Național de Statistică (BNS).

Experții menționează că în general veniturile reale ale populației Moldovei sunt în descreștere. Deși, calculate în lei, salariile au crescut, nimeni nu a anulat indexarea în raport cu inflația. În afară de aceasta, remitențele de peste hotare sunt în scădere continuă. Totodată, de la începutul acestui an, valuta națională s-a devalorizat cu 28,8% în raport cu moneda americană.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pentru un trai decent o familie are nevoie de un salariu de 10 mii de lei lunar

Ținând cont de cursul leului în raport cu dolarul SUA, în august anul curent angajații au primit în medie circa 245 de dolari pe lună, pe când, exact cu un an în urmă, acest indice era de aproximativ 310 dolari.

Potrivit informației oferite de BNS, indicele salariului real (calculat în raport cu indicele salariului nominal și indicele prețurilor de consum) a constituit 97,3%.

Conform statisticii, în structurile bugetare angajații au primit în medie 4 mii 344 de lei (circa 228 de dolari), iar în august 2014 salariul lor a fost de 3 mii 848,7 lei (circa 280 de dolari).

În sectorul real, lucrătorii au primit câte 4 mii 803,4 lei (252,8 dolari), iar în august anul trecut — câte 4 mii 451,5 lei (322 de dolari).

Cel mai mic salariul mediu este cel al lucrătorilor din agricultură, silvicultură și piscicultură: 2 mii 878,7 lei (151,51 dolari), iar cel mai mare salariu este cel al angajaților din sectorul infocomunicațiilor: 9 mii 392,6 lei (495 de dolari).

Fluxul de știri
0