Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Filat face „victime” şi la Iaşi

© Sputnik / Rodion ProcaСразу после голосования Филат был задержан на 72 часа как подозреваемый в деле о хищениях из банков Молдовы и был доставлен в Национальный антикоррупционный центр.
Сразу после голосования Филат был задержан на 72 часа как подозреваемый в деле о хищениях из банков Молдовы и был доставлен в Национальный антикоррупционный центр. - Sputnik Moldova
Abonare
Presa din România scrie joi despre arestarea unui judecător de la Iaşi, într-un dosar care ar avea legătură cu ex-premierul Vlad Filat, arestat într-un dosar de corupţie, şi cu băncile din ţara noastră.

CHIŞINĂU, 22 oct – Sputnik. Potrivit unor surse judiciare, citate de AGERPRES, judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași a fost reținut, miercuri seară, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. El a fost adus la sediul DNA din București, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.

Potrivit sursei, magistratul le-ar fi promis unor oameni de afaceri italieni că va interveni pe lângă membri ai Guvernului Republicii Moldova și pe lângă fostul premier Vlad Filat pentru a obține autorizațiile necesare desfășurării de activități bancare.

Владимир Филат - Sputnik Moldova
Presa română despre afacerile cu țigări și firmele de la Iași ale lui Filat

„Dan Anton și concubina sa, Marina Moglan, care are dublă cetățenie, română și moldovenească, ar fi avut în anul 2014 primele discuții cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliți la Botoșani, care doreau facilitarea derulării de activități financiar-bancare pe piața din Republica Moldova. Discuțiile ar fi continuat până în august 2015, când unul dintre afaceriști i-ar fi promis magistratului o sumă importantă de bani și un post de director de bancă la Chișinău pentru concubina lui”, notează agenţia.

Dan Anton ar fi acceptat oferta, angajându-se să intervină atât pe lângă fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat în Parlamentul Republicii Moldova, precum și pe lângă membri ai Guvernului de la Chișinău, precizează sursele judiciare.

Vladimir Filat are statut de învinuit într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

La 15 octombrie, Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. La 18 octombrie, printr-o decizie a instanţei de judecată pe numele lui Filat a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Fluxul de știri
0