Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Întreprinderile mici şi mijlocii, învăţate cum să-şi crească exporturile

© Sputnik / Alexandr Lyskin / Accesați arhiva multimediaУрожай зерна
Урожай зерна - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 80 de manageri și proprietari de mici afaceri din Chișinău, Bălți și raioanele învecinate s-au documentat cum să-și pregătească întreprinderea și produsele pentru export.

CHIŞINĂU, 21 oct – Sputnik. Procedurile de aplicare și domeniile finanțate de Proiectul Ameliorarea Competitivității (PACII) au fost prezentate agenților economici în cadrul unor seminare de informare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Chișinău, Bălți și raioanele Râșcani, Sângerei și Glodeni, organizate de Camera de Comerț și Industrie (CCI). 

Контейнеры. Архив - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova înregistrează în continuare scăderi de exporturi şi importuri

Întreprinderile participante au reprezentat o gamă largă de sectoare, cum ar fi de producere a lactatelor, apicultură, ferme zootehnice și avicole, inclusiv de prepelițe, creștere de căpșuni, pomușoare și legume, producere și export de cereale, materiale de construcție, dar și producerea componentelor electrice pentru industria auto, servicii IT și audit.

PAC II oferă granturi de până la 200 de mii de lei întreprinderilor moldovenești cu potențial de export să acceseze servicii de dezvoltare a afacerii, precum și alte servicii relevante pentru creșterea competitivității la export a acestora. Printre serviciile accesibile se numără implementarea sistemelor de management si control al securității alimentare. De asemenea, agenții economici pot primi finanțare pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, studiu de piață sau de promovare, elaborarea strategiei de export și pregătirea documentației pentru comerțul internațional.

Pentru a putea fi competitive la export, întreprinderile vor primi finanțare și pentru elaborarea de mărci comerciale și a identității corporative, a brandului de produs, paginii web sau a unui magazin on-line. Totodată, operatorii economici pot beneficia de instruiri pentru îmbunătățirea abilităților de prezentare, comunicare și a tehnicilor de organizare vânzări.

Potrivit lui Aureliu Casian, directorul Unității de implementare a PAC-II, cca 80% din beneficiarii de granturi ai primei etape a proiectului și-au crescut vânzările și volumul de export. 

Fluxul de știri
0