Osetia de Sud vrea un referendum cu privire la intrarea în componența Rusiei

© RIA Novosti / Mikhail Mokrushin / Accesați arhiva multimediaП/к кандидатов в президенты Южной Осетии
П/к кандидатов в президенты Южной Осетии - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, a declarat că reunificarea cu Rusia este un vis mai vechi al poporului sud-osetin. El susține că punerea în aplicare a rezultatelor referendumului se va face doar cu acordul Moscovei.

CHIȘINĂU, 20 oct — Sputnik. Liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, intenţionează să organizeze un referendum în problema alipirii republicii la Federaţia Rusă, transmite serviciul de presă al șefului statului.

La întâlnirea de la Țhinvali cu consilierul prezidențial, Vladislav Surkov, Tibilov a menționat că reunificarea cu Rusia este visul de veacuri al poporului sud-osetin.

„Astăzi, realitățile politice sunt de așa natură încât noi trebuie să facem alegerea istorică, să ne unim cu Rusia frățească și să asigurăm pentru secole înainte securitatea și prosperarea republicii noastre, a poporului nostru", a spus Tibilov.

Георгий Квирикашвили - Sputnik Moldova
Şeful MAE al Georgiei pledează pentru o politică pragmatică în relaţiile cu FR

„Intenționez să antrenez în organizarea referendumului cele mai largi pături ale populației, mă voi adresa liderilor de partide, organizațiilor obștești. Sunt sigur că partidele politice și societatea civilă mă vor susține. Referendumul care, fără îndoială, va avea rezultate pozitive, va duce la consolidarea poporului nostru, la reînnoirea și revigorarea tuturor proceselor pozitive din societate", a adăugat Tibilov.

În 2008, armata georgiană a atacat Osetia de Sud și a distrus o parte din capitala acesteia. Pentru a apăra locuitorii acestei republici, mulți dintre care aveau cetățenia FR, Rusia și-a introdus acolo forţele armate respingându-i pe militarii georgieni. Rusia mai acordă ajutor și altei foste autonomii georgiene. Este vorba de Abhazia. După „războiul de cinci zile" din Osetia de Sud, Rusia a recunoscut suveranitatea ambelor autonomii care anterior intrau în componența Georgiei.

Fluxul de știri
0