Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova refugiații nu sunt lăsați la voia întâmplării

© SputnikБеженцы. Архивное фото
Беженцы. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova refugiații beneficiază de susținere morală și se integrează în societate, afirmă activiștii publici și demnitarii.

CHIȘINĂU, 20 oct — Sputnik. Angajații de la Comunitatea reprezentanților etniilor Asiei Centrale în Moldova comunică des cu refugiații din Siria în țara noastră, iar unora dintre ei li se acordă și suport moral, a declarat luni pentru agenția Sputnik Ibrahim Rahimbaev, președintele Comunității.

Directorul Centrului de caritate pentru refugiați, Ahmad Paknehad, a precizat că o parte dintre sirienii din Moldova s-au stabilit aici după ce au absolvit studiile în instituțiile de învăţământ de la noi. Însă există și refugiați care au dorit să ajungă în țările Europei Occidentale, dar, nereușind acest lucru, s-au oprit la noi.

Octavian Racu, sociolog, comentator politic, publicist - Sputnik Moldova
Criza imigranţilor, posibile soluţii, riscuri pentru Republica Moldova

Paknehad a menționat că Centrul de caritate acordă servicii socioculturale refugiaților care au cerut azil cu suportul direcției Comisariatului Suprem al ONU. Aceste servicii sunt acordate nu doar sirienilor, ci tuturor celor care sunt înregistrați la Biroul Migrație şi Azil din Republica Moldova.

Șefa acestui Birou, Olga Poalelungi, a declarat că, deși în țara noastră nu sunt atât de mulți refugiați, cetățenii sirieni se află pe locul doi ca număr, după cei ucraineni.

Pentru a se putea integra mai ușor în societatea noastră, refugiații învață limba de stat.

Poalelungi a precizat că la data de 1 octombrie în Moldova erau înregistraţi 247 de noi refugiați. Bejenarii pot fi cazați la Centrul de caritate unde li se acordă ajutor medical primar. Comisariatul Suprem le acordă refugiaților un ajutor financiar lunar pentru întreținere. După ce îndeplinesc toate formalitățile de rigoare, ei au dreptul la muncă și instruire, ca și cetățenii RM.

Fluxul de știri
0