Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Spre sfârșitul anului 2015, datoria de stat va depăși o treime din PIB

© Fotolia / GivagaАмериканский доллар
Американский доллар - Sputnik Moldova
Abonare
Spre sfârșitul anului curent,soldul datoriei de stat a Republicii Moldova se va reduce cu 0,6 puncte procentuale. În structura datoriei de stat, cota datoriei de stat externe va atinge 81,4%, iar a celei interne - 18,6%.

CHIȘINĂU, 20 oct — Sputnik. Spre sfârșitul anului 2015, datoria de stat  va constitui 31,3% din PIB-ul republicii, iar soldul datoriei de stat se va reduce cu 0,6 puncte procentuale. Acestea sunt datele incluse în nota explicativă a Ministerului Finanțelor al RM la proiectul de corectare a bugetului de stat pe anul curent.

În structura datoriei de stat, cota datoriei de stat externe va atinge 81,4%, iar a celei interne 18,6%.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 64 milioane lei din bugetul de stat pentru cotizaţii şi datorii

În expresie nominală, datoria de stat internă va ajunge spre sfârșitul anului până la 6 miliarde 982,2 milioane de lei, iar cota acesteia în PIB-ul țării va constitui 5,8%.

Reducerea soldului datoriei de stat interne cu 600 de milioane de lei față de indicele inițial planificat este condiționată de scăderea emisiilor hârtiilor de valoare de stat pe piața primară.

Se așteaptă ca datoria de stat externă să atingă cifra de 488 de milioane de dolari SUA, constituind 25,8% din PIB-ul țării.

Creșterea cu 15,96 milioane de dolari a soldului datoriei de stat externe a Moldovei, în comparație cu indicatorii planificați, este determinată de creșterea afluxului de împrumuturi externe și de fluctuația cursului valutar.

Fluxul de știri
0