Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cui îi convine anularea contractului de concesiune a Aeroportului Chişinău?

© Sputnik / Evghenii PanasencoValeriu Streleț Валерий Стрелец
Valeriu Streleț Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit prim-ministrului Republicii Moldova, Valeriu Streleț, contractul nu a fost semnat în interesul statului, ci în interesul concesionarilor.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. O comisie specială va prezenta până la 6 noiembrie recomandările definitive cu privire la raționalitatea sau iraționalitatea desfacerii contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, a declarat luni la un briefing Valeriu Streleț, prim-ministrul Republicii Moldova.

El a subliniat că a dat deja dispozițiile de rigoare pentru a-i fi prezentate comisiei toate documentele necesare.

Potrivit șefului Cabinetului de miniștri, comisia se va expune asupra posibilelor riscurilor cu care s-ar putea confrunta statul, dar şi a procedurii de anulare a contractului.

Международный кишиневский аэропорт - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Reconstrucția Aeroportului din Chișinău se încadrează în termenele stabilite

”Comisia a prezentat la 2 octombrie un raport foarte amplu, care cuprinde, împreună cu anexele, 100 de pagini. Acest document conține o serie de concluzii și temeiuri pentru a considera că concesionarul nu-și îndeplinește angajamentele așa cum se cuvine. Sumele investite, confirmate de actele primire-predare a lucrărilor reale efectuate, la momentul actual sunt mai mici decât cele declarate de concesionar”, a spus Streleț.

Potrivit lui, mai există și încălcări în ceea ce privește capitalul statutar minim de care trebuie să dispună întreprinderea-concesionar.

”De exemplu, compania trebuia să investească 45 de milioane de euro până la 30 august, dar sunt înregistrate 46 de milioane de euro, dintre care 16 milioane sunt plătite în avans firmei care încă nu a început lucrările”, a subliniat Streleț.

Jardan: noi acţionăm în limitele contractului de concesiune a Aeroport - Sputnik Moldova
Video
Jardan: noi acţionăm în limitele contractului de concesiune a Aeroportului

Potrivit lui Streleț, contractul de concesiune a aeroportului nu a fost semnat în interesul statului, ci în interesul concesionarului.

”La 6 noiembrie, vom prezenta public decizia comisiei, pentru ca mai apoi Guvernul să decidă în privinţa desfacerii contractului de concesiune a aeroportului”, a încheiat Streleț.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost transmis în concesiune companiei ”AVIA INVEST” de la 1 noiembrie 2013 în conformitate cu decizia Guvernului Republicii Moldova.

În prezent deja este dată în exploatare o parcare multietajată, se apropie de sfârșit lucrările de extindere a aerogării, sunt în desfășurare lucrările de reconstrucție a aerodromului.

 

Fluxul de știri
0