Avocați: Ex-președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, s-a adresat la CEDO

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Trecere la banca de fotografiiПресс-конференция Виктора Януковича в Ростове-на-Дону
Пресс-конференция Виктора Януковича в Ростове-на-Дону - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Victor Ianukovici roagă instanța să recunoască încălcarea drepturilor sale, inclusiv dreptul la o justiție imparțială. EL afirmă că nu se poate întoarce în Ucraina pentru a participa la procesele sale, deoarece este amenințat.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Ex-președintele Ucrainei, Victor Ianukovici, a acționat în judecată Ucraina, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în legătură ”cu încălcarea în repetate rânduri a drepturilor sale”, se spune într-un comunicat al companiei engleze de avocați Joseph Hage Aaronson LLP, publicat luni.

La 22 februarie 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat. Rada Supremă l-a îndepărtat de la putere pe președintele Ianukovici, care a fost nevoit să părăsească Ucraina, viaţa sa fiind pusă în pericol. Rada a modificat Constituția și a organizat noi alegeri prezidențiale, pe care ulterior le-a câștigat Piotr Poroșenko. Puterea de la Kiev a intentat dosare penale împotriva lui Ianukovici și altor demnitari de stat.

Petro Poroshenko attends graduation ceremony at National University of Defense of Ukraine - Sputnik Moldova
Kiev: proiectul care sporeşte împuternicirile preşedintelui

”Președintele Ianukovici a acționat Ucraina în judecată, la CEDO, pentru că i-au încălcat în repetate rânduri drepturile. El roagă instanța să recunoască încălcarea drepturilor sale, prevăzute de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, inclusiv dreptul la un proces echitabil (art.6) etc.” se spune în comunicat.

Compania de avocaţi Josef Hage Aaronson LLp consideră că ”instanțele din Ucraina nu sunt independente și libere de influența înalților demnitari din stat” și nu pot asigura o examinare echitabilă a dosarului lui Ianukovici.

În comunicatul companiei se mai spune că Ianukovici nu se poate întoarce în Ucraina, pentru a participa la procesele de judecată în care figurează, pentru că atentatul la viața sa din februarie 2014 nu a fost investigat, iar în adresa lui continuă să vină amenințări.

Mai mult decât atât, conform comunicatului, autoritățile din Ucraina au încălcat prezumția nevinovăției în raport cu fostul președinte al Ucrainei, ceea ce este o încălcare flagrantă a Convenției pentru Drepturile Omului.

Fluxul de știri
0