Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vladimir Filat are tensiune arterială înaltă şi se va plânge la CEDO

© Sputnik / Miroslav RotariAdriana Beţişor Адриана Бецишор
Adriana Beţişor Адриана Бецишор - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul Centrului Naţional Anticorupţie, Adriana Beţişor, a declarat, după ce instanţa Judecătoriei Buiucani a capitalei i-a dat 30 de zile de arest preventiv lui Vladimir Filat, că şedinţa de duminică a fost una lungă, deoarece au fost verificate toate declaraţiile.

CHIŞINĂU, 18 oct – Sputnik. „A fost admis demersul prin care a fost aplicat arestul de 30 de zile în privinţa învinuitului Vladimir Filat. Este dreptul instanţei, au fost multe aspecte care atestau necesitatea de a fi aplicată măsura preventivă. Au fost nişte situaţii tensionate, iar pentru a asigura buna funcţionare a procesului a fost nevoie de prezenţa mascaţilor. A fost o cerere prin care s-a solicitat ca depoziţia să fie analizată în lipsa învinuitului. Motivul invocat este că acesta nu se simte bine; respectiv, este dreptul lui. Este o procedura foarte lungă, trebuie să verificăm fiecare declaraţie, inclusiv autodenunţul. Documentăm fiecare informaţie. Peste 30 de zile, vom vedea ce vom face”, a declarat procurorul Adriana Beţişor, imediat după pronunţarea sentinţei.

Владимир Филат Vlad Filat - Sputnik Moldova
Politică
Scăparea lui Filat, la CEDO

Avocatul lui Vladimir Filat, Igor Popa, a precizat în faţa jurnaliştilor că va ataca decizia Judecătoriei Buiucani la Curtea de Apel şi chiar la CEDO: „Ne pare rău că deliberarea a durat aşa de mult. Instanţa a emis încheierea prin care a stabilit şi aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile pentru domnul Filat. De regulă şi legal este ca avocaţii să nu comenteze aceste decizii. Vreau doar să vă spun cu certitudine că urmează ca avocaţii, echipa noastră, să meargă mai departe. Următoarea instanţă este Curtea de Apel. Iar dacă şi acolo va fi menţinut arestul preventiv, vom merge la CEDO”.

Pe de altă parte, Igor Popa a anunţat că clientul său, Vladimir Filat, a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Şor: „Fac două declaraţii: domnul Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Şor care a oferit declaraţii false, iar în dovedirea acestora au fost anexate acte care confirmă aceste lucruri. În al doilea rând, o să mă refer la publicarea în presă a actelor de urmărire penală care au afectat grav dreptul de apărare al domnului Filat. S-a încălcat prezumţia de vinovăţie. Noi sperăm că organele de drept se vor autosesiza şi vor porni o cauză penală pentru a depista cine se face vinovat de aceste lucruri. Vlad Filat a depus o cerere prin care a solicitat ca sentinţa să aibă loc în absenţa lui”, a precizat avocatul lui Vladimir Filat, Igor Popa.

Apărătorul liderului PLDM a mai spus că clientul său nu s-a prezentat la proces „invocând că are tensiune arterială înaltă”.

Amintim că Vladimir Filat are statut de învinuit în dosarul de corupție BEM şi, potrivit procurorilor, el ar fi primit în mod ilegal bunuri şi servicii în valoare de 250 de milioane de dolari.

Fluxul de știri
0