Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova ar putea fi implementat registrul electronic al angajaţilor

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрофсоюзы
Профсоюзы - Sputnik Moldova
Abonare
Carnetele de muncă ar putea fi înlocuite cu registrul electronic de evidenţă al angajaţilor.

CHIŞINĂU, 17 oct – Sputnik. La Chișinău au avut loc consultări publice în vederea modernizării sistemului de evidență a activității de muncă, cu participarea instituțiilor guvernamentale, sindicatelor și patronatelor, precum și a mediului de afaceri din țară.

În cadrul unei mesei rotunde, organizată de Echipa Economică Germană (GET Moldova), în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) și Camera Americană de Comerț din Moldova (AmCham Moldova), participanții s-au focusat pe evaluarea cerințelor privind evidența activității de muncă, în special a carnetelor de muncă, precum și pe recomandările parvenite pentru modernizarea  sistemului de înregistrare și evidență a activității de muncă a salariaților. 

Весенние полевые работы на полях - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova salariaţii sunt exploataţi de către angajatori

Consultările publice au demarat cu prezentarea raportului ”Modernizarea sistemului de evidență a activității de muncă a salariaților în Moldova”.

”În contextul reducerii poverii administrative pentru întreprinderi și angajați, Ministerul Muncii a solicitat suportul GET Moldova în evaluarea sistemului curent a evidenței muncii în Moldova, inclusiv a corespunderii carnetului de muncă la nevoile unei economii moderne. În baza recomandărilor experților economici, ne-am propus să identificăm o alternativă eficientă vechilor carnete de muncă, fiind un sistem modern de evidență a muncii”, a menționat Jörg Radeke, Manager de proiect GET Moldova.

”Avem experiența colegilor din România și din alte state, avem sistem electronic la Casa Națională de Asigurări Sociale, care are tangențe cu aceste aspecte, avem și sistemul electronic la Inspectoratul de Stat al Muncii. Urmează să identificăm cea mai eficientă soluție pentru a implementa sistemul în practică ”, a declarat Iurie Crăciuneac, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Mila Mălairău, director executiv AmCham Moldova, a subliniat că conceptul carnetului de muncă, în formula actuală, reprezintă un procedeu costisitor, ineficient și învechit. ”Salutăm inițiativa MMPSF de a moderniza sistemul de evidență a muncii, noi fiind mereu susținătorii reformelor în beneficiul mediului de business și al cetățenilor”, a conchis ea.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a accentuat că sindicatele demult vorbesc despre necesitatea creării unui registru electronic de evidență al salariaților, acesta fiind un imperativ al timpului.

”O evidență totală va da posibilitatea să fie legiferați toți angajații, demascându-se astfel și întreprinderile care activează neformal și plătesc salarii ”în plic”. Aici sunt momente ce țin de evidența persoanelor pensionate, care se află în concediul de maternitate sau de boală. După prognozele optimiste ale experților, implementarea acestui sistem ar putea fi realizată pe parcursul unui an, timp în care vom aduce la cunoștința angajaților că actualul carnet de muncă este depășit, această modernizare fiind necesară pentru a fi în rând cu țările europene”, a explicat vicepreședintele CNSM.

 

Fluxul de știri
0