Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liderii fracţiunilor parlamentare văd diferit căile de depăşire a crizei din RM

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента Ședința Parlamentului
Заседание Парламента Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii fracţiunilor parlamentare au prezentat viziunile formaţiunilor pe care le reprezintă cu privire la situaţia gravă din ţară, precum şi la posibilele căi de redresare.

CHIŞINĂU, 15 oct – Sputnik. Prima şedinţă plenară din sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului a început cu luările de cuvânt ale liderilor fracţiunilor parlamentare. În timp ce liderii opoziţiei au criticat dur guvernarea, cei ai majorităţii au subliniat că ţara este într-o criză gravă, care se manifestă în toate sferele, dar s-au pronunţat însă pentru scoaterea ţării din impas prin reforme şi evoluţie, nu prin revoluţie.

Заседание Парламента Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul se întruneşte în prima şedinţă plenară din sesiunea de toamnă

Liderul PSRM, Igor Dodon, a fost primul care a rostit un discurs la tribuna centrală a Parlamentului. Dânsul a reiterat revendicările protestatarilor din faţa Parlamentului şi acuzaţiile aduse guvernării. Acesta a spus că actuala guvernare nu mai are de ce să rămână la putere şi că sunt necesare alegeri anticipate.

La rândul său, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a criticat puterea pentru faptul că „guvernează în baza creditelor luate de peste hotare”. Voronin a amintit că până la venirea comuniştilor la guvernare, în 2001, în ţară nu se plăteau la timp pensiile şi salariile, economia era la pământ iar ţara era plină de credite. Preluând puterea, PCRM a arătat cum se guvernează corect ţara.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus, printre altele, că a ajuns la concluzia că Republica Moldova nu poate fi reformată. În aceste condiţii, Filat propune reclădirea ţării. „Să o refacem. E nevoie de o ruptură radicală de rădăcinile trecutului şi să impunem valorile în care credem, nu prin distrucţie, prin construcţie. Asta-i misiunea guvernării, Alianţei pentru integrare europeană, dar şi a întregii clase politice”, a spus acesta.

Candu Timofti Streleț Канду Тимофти Стрелец - Sputnik Moldova
Politică
Timofti a criticat dur actuala guvernare, acuzând-o de iresponsabilitate

Marian Lupu, liderul PDM, a criticat abordarea organizatorilor protestelor şi a declarat că partidul pe care îl conduce va susţine guvernul cu toate resursele de care dispune şi anume cu profesionişti şi experienţă. În opinia lui, actuala guvernare trebuie să îşi ducă mandatul până la capăt. Acesta le-a transmis şi un mesaj protestatarilor, menţionând că metodele alese reprezintă o cale la capătul căreia nu este victoria, ci haosul şi anarhia. „Să ne întoarcem cu faţa la Republica Moldova”, a spus Lupu.

Liberalul Mihai Ghimpu, tot el liderul PL, a criticat clasa politică moldovenească, dar şi activitatea guvernanţilor, acuzând-o de complicitate la problemele din sectorul financiar-bancar. Acesta a atacat şi opoziţia parlamentară pentru protestele organizate în faţa Parlamentului, acuzând-o de „orientare prorusă”. Ghimpu s-a arătat convins că Moldova trebuie să meargă în continuare spre integrarea europeană. Acesta a făcut apel către AIE3 să fie curată ca lacrima, pentru că acum are ultima şansă. "Dacă nu începem reformele, PL se va vedea nevoită să iasă de la guvernare", şi-a avertizat Ghimpu colegii din alianţă.

 

Fluxul de știri
0