Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Valeriu Munteanu a fost în peştera "Emil Racoviţă"

© mediu.gov.mdValeriu Munteanu, Ministrul Mediului
Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului - Sputnik Moldova
Abonare
După o vizită de documentare în peştera "Emil Racoviţă", efectuată de ministrul Valeriu Munteanu, autoritatea centrală de mediu a dat asigurări că aceasta va fi inclusă în circuitul turistic internaţional.

CHIŞINĂU, 13 oct – Sputnik. Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, s-a documentat la faţa locului despre situaţia în care se află peştera „Emil Racoviţă” din satul Criva, raionul Briceni.

Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării ecologiste - Sputnik Moldova
Societate
Ecologiştii bat alarma: natura Moldovei este supusă distrugerii

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Mediului, demnitarul a vizitat peştera „pentru a se documenta la faţa locului cu privire la posibilitatea reabilitării şi amenajării”.

Sursa menţionează că rezervele subterane din preajma peşterii sunt exploatate de compania cu capital străin „Knauf-Ghips”, iar în prezent, intrarea în peşteră se află într-o porţiune abandonată a carierei de ghips, fiind situată la o adâncime de 27 de metri sub cota naturală a terenului. Intrarea în peşteră este închisă din motive de securitate.

Ministrul Mediului notează că „lipsa unei căi alternative de acces face imposibilă valorificarea potenţialului turistic al peşterii”.

Totodată, instituţia avertizează că sistemul carstic „Emil Racoviţă”, îndeosebi reţeaua subterană, pot fi afectate grav de acţiuni deliberate sau accidentale precum oprirea pompărilor la cariera de ghips, care ar provoca inundarea galeriilor, deschiderea în mod natural sau artificial a unor noi intrări (neprotejate de porţi, ermetice) şi apariţia unei ventilaţii accelerate, care ar putea avea consecinţe grave în echilibrul ecologic al mediului subteran, precum scăderea accentuată a umidităţii aerului, mari fluctuaţii de temperatură, uscarea sedimentelor şi speleotemelor, urmată de dezagregarea primelor şi desprinderea (până la dispariţie) a celorlalte etc.

Conducerea autorităţii centrale de mediu a dat asigurări că după expediţia lui Valeriu Munteanu, va depune toate eforturile pentru ca peştera „Emil Racoviţă” să fie inclusă în circuitul turistic internaţional.

„Există suficientă voinţă şi disponibilitate din partea Ministerului Mediului ca acest monument natural să fie valorificat la veritabilul său potenţial, mai ales că Guvernul României ar putea oferi circa 1 milion de euro pentru lucrările de reabilitare şi amenajare a peşterii”, se spune într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Fluxul de știri
0