Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Locul Moldovei în clasamentul „Indicelui Global al Foametei 2015”

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaПункт для обогрева людей без определенного места жительства, hrană pentru săraci, foame
Пункт для обогрева людей без определенного места жительства, hrană pentru săraci, foame - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova se află pe locul 25, din 117 de ţări, în clasamentul „Indicele Global al Foametei 2015”, realizat de International Food Policy Research Institute.

CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Cristina Danuța. Peste 12 la sută din populaţia Republicii Moldova suferă de malnutriţie. De ce în Republica Moldova, despre care se spune că este o ţară agrară, atât de mulţi oameni suferă de subnutriţie? La această întrebare a răspuns pentru Sputnik doctorul în științe economice, Victor Moroz.

Potrivit lui Victor Moroz, „în Moldova predomină nutriţia incorectă, în care lipsesc anumite elemente nutritive. Problema constă, de fapt, în sărăcie. În ţara noastră există acces fizic la produse alimentare, însă nu există acces economic. Multor oameni nu le ajung bani pentru a cumpăra produse alimentare de calitate şi importante pentru sănătatea lor”.

Хлебозавод - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sărăcia i-a făcut pe moldoveni să consume câte 110 kg de pâine pe an

Pe de altă parte, demograful și conferențiarul universitar, Valeriu Sainsus, a declarat pentru Sputnik Moldova că alimentația este principalul factor care influențează calitatea și durata vieții.

„Evoluția mortalității populației este determinată direct de faptul cum se alimentează aceasta. În primul rând mă refer la faptul că din raţia alimentară au scăzut foarte mult produsele lactate, care deși sunt consumate, au o cantitate mare de conservanți. Trebuie să spunem că în ceea ce privește mortalitatea infantilă, dar și mortalitatea generală a populației, acestea au tendința de a crește”, susține Sainsus.

Dânsul a mai subliniat şi faptul că o parte a populației nu doar că se alimentează insuficient, însă și acele alimente pe care le consumă sunt de proastă calitate. Deoarece, spune Saisus, în țara noastră sunt multe probleme în ceea ce privește securitatea alimentară.

„Statul are politici incoerente. Deseori, aceste politici nu sunt adaptate schimbărilor demografice. Statul își orientează politicile spre protecția consumatorului, dar nu întotdeauna este prezent cu anumite măsuri pentru a ține cont de calitatea produselor pe care le consumă populația”, a declarat demograful.

Este de remarcat faptul că la nivel mondial numărul persoanelor care suferă de malnutriție ajunge la 795 de milioane. Potrivit raportului realizat de International Food Policy Research Institute, fiecare al patrulea copil din lume suferă de întârzieri în dezvoltare, iar 9 la sută din totalul copiilor suferă de foame. 52 de țări au un nivel ridicat sau foarte ridicat de foame. Cea mai gravă situație se atestă în special în Asia de Sud și în țările africane, la sud de deșertul Sahara.

Fluxul de știri
0