Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ex-diplomat SUA: politica Washingtonului împinge lumea către un război nuclear

© Sputnik / TtarasiukКонгресс США
Конгресс США - Sputnik Moldova
Abonare
Referindu-se la securitatea mondială, fostul diplomat american, Wilm Polk, regretă că astăzi SUA nu are un politician de nivelul lui John F. Kennedy, care ar fi putut anihila astfel de dispoziţii.

CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Neoconservatorii şi vulturii liberali de la Washington creează din nou tensiuni în jurul Ucrainei, urmărind să înjosească şi chiar să destabilizeze Rusia, un stat care deţine arma nucleară, scrie fostul diplomat american Wilm Polk, într-un articol pentru serviciul informaţional Consortium for Intependent Journalism.

Polk afirmă că SUA nu are astăzi un politician de nivelul lui John F. Kennedy, care ar fi putut reduce la zero acest gen de dispoziţii.

Henry Kissinger - Sputnik Moldova
Kissinger despre relaţia cu Rusia: SUA nu învaţă din propriile greşeli

Potrivit fostului diplomat, problema armelor nucleare rămâne una dintre principalele teme pentru securitatea mondială, deoarece chiar şi cele mai mici erori sau acţiuni incorecte ar putea avea urmări catastrofale. Polk consideră că, analizând riscul unui conflict nuclear, este necesar să fie luaţi în calcul patru factori.

În primul rând există posibilitatea unor defecţiuni tehnice. Polk se referă la exemplul când, în timpul administraţiei Eisenhower, comandamentul american a pus în alertă maximă forţele militare după ce a considerat că stolul de gâşte interceptat de radare deasupra Islandei ar fi avioane ale duşmanului.

În al doilea rând, este vorba despre doctrina „unei distrugeri reciproce garantate”, care este considerată funcţională în mod stabil în anumite condiţii.

În al treilea rând, în pofida riscurilor şi urmărilor unui război nuclear, care sunt atât de mari încât depăşesc orice eventuale avantaje ale utilizării armei nucleare, deciziile de stat pot fi luate de oameni care consideră conflictul drept o decizie mult mai bună.

În al patrulea rând, oamenii responsabili pentru luarea deciziilor importante pot fi şi ei expuşi slăbiciunilor. Polk se referă la experienţa personală pe care a avut-o  în timpul reglementării crizei din Caraibe, când a trecut prin cea mai gravă situaţie de stres din viaţa sa.

Polk consideră că SUA se îndreaptă spre o confruntare cu Rusia din cauza Ucrainei. În acest context, fostul diplomat îndeamnă să nu fie uitat faptul că Rusia încă mai deţine un arsenal nuclear care nu este mai puţin impresionant decât cel american.

Fluxul de știri
0