CHIŞINĂU, 13 oct – Sputnik. Operațiunea militară rusă în Siria este criticată de către țările membre NATO. Îngrijorarea Alianței Nord-Atlantice a generat un șir de declarații dure în SUA și Marea Britanie. Amenință oare rachetele rusești stabilitatea în regiune și în lume? La această întrebare a răspuns pentru Sputnik membrul Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă președintele Federației Ruse, Maxim Șevcenko.
„Loviturile de rachetă în Siria au modificat puțin situația din regiunea Caucazului, a spus politologul. Din bazinul Mării Caspice pentru prima dată în istorie a fost lovit teritoriul Orientului Mijlociu. În context politic, lovitura a avut un caracter strategic. Rusia a demonstrat că vede Marea Caspică drept un teritoriu al prezenței sale militare directe”.
Expertul este convins că statele din regiune deja vor trebui, fără îndoială, să țină cont de poziția Rusiei, care le-a arătat vecinilor săi că este capabilă de surprize serioase.
Potrivit lui Șevcenko, nu este cazul să fie așteptată o lovitură de răspuns din partea teroriștilor. Pentru un val de atacuri teroriste lipsește la moment o bază socială.
„Consider că în Caucazul de Nord astăzi nu există nici o amenințare din partea unor grupări periculoase camuflate, a spus Șevcenko. Acestea au fost nimicite definitiv. Toate grupările teroriste au fost distruse, iar conducătorii acestora și figurile cheie au fost omorâți. Spre deosebire de anii 90, nu există nici un fel de premise social-economice pentru apariția unei activizări teroriste stabile în interiorul țării”.
Dacă în anii 90 populația republicilor Caucazului de Nord, în special a Ceceniei, Inguşetiei și Daghestanului, treceau printr-o situaţie stresantă după destrămarea URSS, acum această situaţie a fost deja depășit. Oamenii s-au încorporat în măsură considerabilă în Federația Rusă, în structurile ei.
„Mi se pare că loviturile de rachetă vor domoli intențiile celor care ar fi vrut să stârnească un război în Caucazul de Sud, consideră Maxim Șevcenko. În general, participarea Rusiei la operațiunile militare din Siria stabilizează situația internațională şi nici pe departe nu o face mai dificilă. Fără îndoială că a apărut încă un pol al puterii politice, care va contribui la rezolvarea pașnică a tuturor problemelor din regiune”.
Potrivit jurnalistului, nu este cazul să i se reproșeze Rusiei încălcarea acordului de neproliferare a rachetelor de rază medie și mică de acțiune.
„Asemenea învinuiri sunt absolut nefondate, consideră Șevcenco. Acordurile din 1987 se refereau doar la amplasarea rachetelor în Europa. Nu există nici un fel de acorduri care să se refere la Orientul Mijlociu și Asia Mijlocie. Navele rusești se aflau în afara sub-continentului European. Iată de ce toate aceste învinuiri reprezintă o propagandă absolut nefondată”.