Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM: au fost puse în circulaţie bancnotele modernizate

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a anunțat că de astăzi vor fi puse în circulație bancnote modernizate, ce conțin elemente noi de siguranță.

CHIŞINĂU, 12 oct – Sputnik. Din data de 12 octombrie moldovenii pot ține în mâină bancnote noi. Leii modernizați vor fi puși în circulație treptat, pe măsura ce vechile bancnote se vor uza și astfel vor fi retrase. Vor fi modernizate bancnotele de 1, 10, 20, 50, 100, 200 si 500 de lei. Bancnotele cu nominalul de 5 lei si 1000 de lei nu vor fi modernizate.

Fluorescența poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sânt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rezervele valutare ale BNM s-au redus în ultimul an cu 36,8%

Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate până acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei. Astfel, portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sânt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.

La bancnotele cu valorile nominale de la 100 lei, 200  lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente  poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

Designul și mărimea bancnotelor sânt identice celor emise anterior, cu excepția dimensiunii bancnotei cu valoarea nominală de 100 lei care va căpăta dimensiunile identice grupului bancnotelor — 200 lei, 500 lei şi 1000 lei.

Actualele bancnote au fost puse în circulaţie în 1993.

Fluxul de știri
0