Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rezervele valutare ale BNM s-au redus în ultimul an cu 36,8%

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Printre cauzele principale ale devalorizării monedei naționale se numără reducerea exporturilor și a transferurilor băneşti ale migranților moldoveni.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. De la începutul anului 2015, devalorizarea leului față de dolarul SUA a constituit 15,7%, iar față de euro – 3,9%, transmite Sputnik-Moldova cu referire la datele Ministerului Economiei.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În iunie, leul s-a depreciat în raport cu dolarul cu 2,7%

Potrivit experților de la Ministerul Economiei, printre factorii principali care au determinat deprecierea leului se numără reducerea exporturilor și a transferurilor bănești efectuate de moldovenii plecați la muncă peste hotare. Totodată, devalorizarea leului a mai fost provocată şi de fluctuațiile cursului dolarului pe arena internațională, precum și de problemele sectorului bancar din ţară.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la data de 31 mai 2015 constituiau 1746,9 milioane de dolari, mai puțin cu 36,8% față de indicatorii perioadei analogice din anul precedent.

Cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de BNM pentru miercuri, 5 august, este de 18,18 lei pentru un dolar, în descreștere cu 5 bani. Față de euro, leul moldovenesc s-a depreciat cu 9 bani, ajungând la 20,64 lei.

Fluxul de știri
0