Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Asistentă medicală condamnată pentru malpraxis, dar lăsată să lucreze

© Sputnik / Evghenii PanasencoБСМП medicina медицина Больница скорой помощи в Кишиневе
БСМП medicina медицина Больница скорой помощи в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
O asistentă medicală din Ştefan Vodă a fost condamnată pentru malpraxis, dar lăsată să muncească în continuare.

CHIŞINĂU, 12 oct – Sputnik. O asistentă medicală din Ştefan Vodă a fost condamnată la 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 1 an, fără privarea de dreptul de a activa în domeniul medicinii. 

Procuratura anunţă că va contesta sentinţa Judecătoriei Ştefan Vodă sub aspectul aplicării în privinţa inculpatei inclusiv şi a pedepsei complementare — privarea de dreptul de a practica medicina.

Procuratura raionului Ştefan Vodă a demonstrat vina lucrătorului medical de încălcare din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a cauzat decesul unui copil. 

Профессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Trei medici din Moldova au fost condamnaţi la închisoare pentru malpraxis

În cursul urmăririi penale procurorii au stabilit că, în dimineaţa zilei de 31 ianuarie 2014, o localnică a telefonat la oficiul medicului de familie din satul Răscăieţi, comunicându-i asistentei medicale pediatrie că fiica sa minoră are febră. Asistenta medicală nu a înregistrat solicitarea în registru. Aceasta s-a deplasat la chemare abia peste 4 ore, când starea de sănătate a fetiţei se agravase.

În seara aceleiaşi zile, femeia a telefonat din nou asistenta medicală pentru ajutor. Asistenta s-a deplasat repetat la domiciliul bolnavei şi i-a injectat o soluţie de 0,7 „Dexamitazon". Peste câteva

minute fetiţa de doar 2 luni a decedat.

Raportul de expertiză medico-legală a arătat că moartea fetiţei a survenit în urma insuficienţei respiratorii, condiţionată de pneumonia interstiţială. Asistenţa medicală acordată copilului a fost tardivă. Conform documentaţiei medicale prezentate, asistenta a evaluat insuficient starea generală a copilului, nu a anunţat medicul de familie despre datele vizitei la domiciliu a pacientului — vizita medicului de familie la domiciliu fiind obligatorie în astfel de cazuri. 

Între deficienţele în acordarea asistenţei medicale şi survenirea decesului se constatată legătură de cauzalitate.

 

Fluxul de știri
0