Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Revolta din societate poate să spulbere guvernarea. De aceea vor urma demisii

© Sputnik / Ghenadie VaculovschiGhenadie Vaculovschi
Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Cele două acţiuni de protest non-stop, organizate de Platforma DA, pe de o parte, şi de „Partidul Nostru” şi PSRM, pe de altă parte, au pus pe jar guvernarea. Nu că protestele în sine ar fi grozave, ci pentru că spiritul de revoltă din societate, dacă va răbufni, ar putea spulbera actuala guvernare.

Primul miting de protest al Platformei DA, care a adunat câteva zeci de mii de persoane, a avut la etapa respectivă doar un efect de moment, după care guvernarea s-a relaxat. A urmat însă instalarea corturilor, apoi şi segmentul politic de „centru-stânga” a scos o mulţime de oameni în centrul capitalei.

Vasile Năstase, Platforma DA - Sputnik Moldova
Politică
Platforma DA a ajuns cu protestele la Preşedinţie şi Parlament

Aceste manifestaţii, ca atare, nu au o amploare de temut pentru guvernarea care pare să fi pierdut orice dram de ruşine. Mai mult, unii comentatori au remarcat faptul că a început să scadă vizibil participarea oamenilor la proteste din cauza oboselii, lehametei, frigului, dezamăgirii. Unii încep să creadă că debarcarea guvernării este un scop irealizabil. În aceste condiţii, capacitatea organizatorilor manifestaţiilor de protest de a pune presiune semnificativă asupra guvernării este foarte mică şi aceasta se va reduce în mod inevitabil dea-acum încolo.

Dar cei de la putere au sesizat faptul că, în afara protestelor din capitală, în societate a început să mocnească un alt protest. Este vorba despre starea de revoltă latentă, care a căpătat o răspândire generală. Starea aceasta ar putea să se transforme oricând într-un „incendiu naţional”.

Sărăcia, frica şi incertitudinea legate de perspectiva zilei de mâine, corupţia, instabilitatea economică, puterea de cumpărare a cetăţenilor, care scade cu o viteză periculoasă (fenomen sesizat de toţi oamenii de afaceri), aroganţa guvernanţilor şi lisa unui proiect de ţară, inechitatea socială generalizată, dar şi alte aspecte ruşinoase şi dureroase ce caracterizează starea de lucruri din Republica Moldova, s-au transformat într-o povară ce a devenit deja insuportabilă pentru acest popor.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rata sărăciei în gospodăriile cu vârstnici este de 12,8%

Guvernanţii de astăzi simt că în Republica Moldova spiritul de revoltă a început să se transforme într-un mecanism care ar putea executa actuala guvernare. Nu mă refer la răfuiala fizică. Dar răfuiala politică, "un proces public al actualei guvernări", este deznodământul la care aspiră instinctiv toată societatea. Iar protestele sunt de temut pentru guvernare, or tocmai ele oferă platforma necesară pentru răbufnirea spiritului de revoltă populară.

În aceste condiţii, cei care astăzi mai continuă să exercite rolul de conducători, au înţeles că este cazul să acţioneze hotărât. Nu pentru a "implementa povestea de succes", ci pentru a supravieţui politic. Altfel, vor fi spulberaţi din jilţurile plătite din bani publici.

Da, în principiu e prea târziu. E târziu să ni se mai făgăduiască reforme şi poveşti de succes. E târziu pentru a face promisiuni că mâine, poimâine, vor fi declanşate proiecte de dezvoltare a industriei, agriculturii, comerţului, că bunăstarea practic e la orizont. Nimeni nu mai crede nici în reformele din justiţie, chiar dacă unii din afară se arată mult mai interesaţi de acest proces şi chiar ne „oferă” banii lor ca să ne fericească aşa cum numai în telenovele e posibil să se întâmple.

Dar guvernarea înţelege că nu e prea târziu (deocamdată) să pună la cale o serie de demisii la cel mai înalt nivel. Poporul vrea să fie sacrificaţi „vinovaţii”.

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Streleţ: creşterea spiritelor protestatare în ţară ar trebui să fie dezamorsată

Şi asta îi va oferi guvernarea: o serie de execuţii spectaculoase. Mult mai spectaculoase decât demisia lui Dorin Drăguţanu.

Însă acestea vor avea loc altfel decât cer protestatarii.

Spectacolul va trebui să pară a fi iniţiativa generoasă a guvernării şi nicidecum o consecinţă a presiunilor protestelor.

Actualul sezon politic va fi marcat de multe demisii. Acestea vor potoli, pentru o vreme, pornirile antiguvernamentale din societate, fără însă a le anihila.

Guvernarea, însă, va obţine un mic răgaz „pentru a face ceva”. În caz contrar, criza social-economică va genera o reacţie de respingere a acestei guvernări de o asemenea forţă şi efervescenţă, cum nimeni nu şi-a imaginat că se poate întâmpla în Republica Moldova. Şi atunci mitul „mămăligii ce nu explodează” va fi anulat definitiv. Iar astăzi nimeni nu s-ar apuca să „profeţească” ce ne poate aduce o eventuală scăpare a situaţiei de sub control.

Opinia autorului nu coincide neapărat cu cea a redacţiei Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0