Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: înghețurile care se aşteaptă vor dăuna culturilor agricole

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaЗаморозки
Заморозки - Sputnik Moldova
Abonare
În legătură cu venirea înghețurilor, când temperatura la suprafața solului va coborî până la 0,-5 grade, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat de la 8 la 10 octombrie ”cod galben” de pericol meteorologic.

 

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Cel mai mult vor avea de suferit din cauza înghețurilor legumele, a declarat pentru Sputnik Tudor Cazacu, colaborator la Institutul de pomicultură, viticultură și tehnologii alimentare.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat de la 8 la 10 octombrie ”cod galben” de înghețuri. Aerul rece va veni în Moldova din Arctica, de aceea în perioada respectivă se așteaptă înghețuri la suprafața solului de la 0 la –5 grade. Pe alocuri, temperatura aerului va coborî până la 0, —2grade.

Cele mai vulnerabile culturi agricole sunt legumele, ele fiind mai aproape de sol. Chiar la —2 grade, acestea vor avea de suferit foarte mult. Este vorba, în primul rând, de roșii, ardei, vinete etc. În ce privește vița de vie, la această temperatură vor avea de suferit frunzele și unele soiuri care conțin puțin zahăr. Dacă strugurii conțin mai mult de 20% de zahăr, atunci ei nu vor avea de suferit și nu vor fi distruse bobițele”, a spus Cazacu.

Potrivit specialistului, dacă temperatura va coborî mai jos de —2,—3grade, atunci pot avea de suferit și merele.

Засохший борщевик, покрытый инеем, brumă, îngheţ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Îngheţuri de până la minus 5 grade la suprafaţa solului şi minus 2 grade în aer

”În acest caz ele vor pierde proprietatea de a se păstra un timp mai îndelungat și vor merge la procesare sau vor fi consumate în stare proaspătă”, a explicat savantul.

Șeful Centrului de Monitoring Agrometeorologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Tatiana Mironova, a spus că înghețurile de la suprafața solului sunt un fenomen caracteristic pentru această perioadă a anului.

”Anume în această perioadă, la noi încep înghețurile la suprafața solului. Iar în aer, acest fenomen se înregistrează după 12 octombrie. De aceea, totul depinde de cât de repede va fi strânsă recolta”, a subliniat meteorologul.

Potrivit specialistului, în general, culturile agricole pot suporta această temperatură, deoarece înghețurile în aer vor fi doar pe alocuri și vor fi de scurtă durată.

 

Fluxul de știri
0