Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngheţuri de până la minus 5 grade la suprafaţa solului şi minus 2 grade în aer

© Sputnik / Alexei Kudenko / Accesați arhiva multimediaЗасохший борщевик, покрытый инеем, brumă, îngheţ
Засохший борщевик, покрытый инеем, brumă, îngheţ - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii au instituit cod galben de îngheţuri. În zilele de 8-10 octombrie se aşteaptă îngheţuri la suprafaţa solului de până la minus 5 grade, iar în aer – de până la minus 2 grade.

CHIŞINĂU, 6 oct – Sputnik. Meteorologii au instituit marţi cod galben de îngheţuri pe întreg teritoriul ţării. Avertizarea intră în vigoare pe data de 8 octombrie şi va fi valabilă până la 10 octombrie. 

Иней - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova se așteaptă înghețuri

Răcirea vremii este determinată de pătrunderea unei mase de aer rece din regiunea Arctică. În acest interval de timp se prevăd îngheţuri la suprafaţa solului de până la 0..-5 grade Celsius și izolat în aer de până la 0..-2 grade.

Potrivit meteorologilor, din cauza îngheţurilor apare riscul de vătămare a roadei nerecoltate de legume şi struguri.

În această perioadă se recomandă utilizarea metodei fumigaţiei, care diminuează scăderea temperaturii în stratul de aer de la suprafaţa solului în orele matinale, folosirea irigării pentru a reduce din intensitatea răcirii radiative a suprafeţei terestre. De asemenea, este benefică ventilarea aerului — proces care împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului şi încălzirea directă a aerului cu ajutorul unor instalaţii speciale emițătoare de radiații infraroșii.

Fluxul de știri
0