Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova va fi creată o comisie privind perfecţionarea condițiilor de muncă

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрофсоюзы
Профсоюзы - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicatele și patronatele din Moldova, împreună cu guvernul țării, se vor ocupa de probleme de importanță majoră, care sunt sensibile pentru majoritatea cetățenilor, inclusiv îmbunătățirea condițiilor de muncă și de remunerare a muncii.

 

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. O comisie trilaterală pentru problemele perfecţionării condițiilor de muncă și de remunerare a angajaţilor va fi creată în Moldova, a declarat miercuri pentru Sputnik Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Declarația a fost făcută în ajunul conferinței dedicate Zilei Internaționale a Muncii Decente, care este marcată din 7 octombrie 1999, prin decizia Organizației Internaționale a Muncii.

Potrivit lui Chiriac, problema creării acestei comisii trebuia să fie soluţionată mult mai devreme, dar la momentul respectiv tocmai demisionase din funcția de premier Chiril Gaburici.

Профсоюзы - Sputnik Moldova
Societate
Sindicate: în Moldova, salariul minim este cel mai mic din Europa

”Acum, din câte știu eu, comisia va fi în grija premierului Valerii Streleț. Sperăm că structura creată de noi va activa în vederea soluţionării unor  probleme concrete, în termene strict stabilite”, a spus Chiriac.

Reprezentanții conducerii sindicatelor au comunicat cifre alarmante care vorbesc despre așa-numita bunăstare a cetățenilor Republicii Moldova și a condițiilor de muncă din țară. În septembrie 2014, au fost înregistrați mai mult de 23% de angajați din Moldova care primesc un salariu mai mic decât minimul de existență pentru populația aptă de muncă. În același timp, deja în al doilea trimestru al lui 2015, în republică a fost înregistrat cel mai înalt nivel de ocupație a populației în ultimii cinci ani – 43% din numărul total al populației a RM.

Apare întrebarea, din ce bani există locuitorii Moldovei? Și toate acestea, în timp ce 36% din totalul populației RM sunt ocupați în sectorul agrar, unde munca este plătită cel mai prost.

Nu ne rămâne decât să așteptăm și să sperăm că rezolvarea acestora și a altor probleme, care ţin direct de locuitorii RM, le va lua asupra sa această comisie trilaterală, creată la inițiativa CNSM.

 

Fluxul de știri
0