Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia pentru selectarea candidaturii guvernatorului a împărțit funcțiile

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de guvernator al BNM şi-a ales conducerea și a adoptat regulamentul de lucru.

 

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Președinte al comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost ales Ștefan Creangă, șeful comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, iar secretar – decanul facultății Finanțe a Academiei de Studii Economice (ASEM), Ludmila Cobzari. Decizia a fost adoptată miercuri, la ședința comisiei.

Următoarea întrunire a comisiei speciale este prevăzută pentru 9 octombrie, fiind planificată adoptarea regulamentului privind organizarea concursului deschis pentru selectarea candidaturii la postul de guvernator al BNM.

Andrian Candu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Candu: candidatura guvernatorului BNM trebuie înaintată până la 6 noiembrie

Candidatura șefului BNM urmează să fie anunțată până la 6 noiembrie. În Legea cu privire la Banca Națională sunt stipulate cerințele de bază pentru pretendentul la postul de guvernator al BNM. El trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, să aibă studii superioare, o bună reputație și o vechime de cel puţin zece ani în domeniul finanțelor, dreptului sau auditului, sau să aibă un titlu academic în aceste domenii.

Anterior, spicherul parlamentului, Andrian Candu, a declarat că candidatura guvernatorului trebuie să fie anunţată până la 6 noiembrie și acest termen de 30 de zile trebuie respectat. "După 6 noiembrie, trebuie să prezentăm candidatul la ședința în plen, pentru ca la mijlocul lui noiembrie, guvernatorul BNM să fie deja numit”, a spus Candu, subliniind că această problemă trebuie rezolvată cât mai repede, pentru că următoarea vizită a misiunii FMI în Moldova este planificată pentru a doua jumătate a lunii noiembrie.

Guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu și viceguvernatorul Marin Moloșag și-au prezentat demisia la 21 septembrie. Motivul principal, potrivit lui Drăguțanu, este ”presiunea unor partide politice”.

 

Fluxul de știri
0