Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Candu: candidatura guvernatorului BNM trebuie înaintată până la 6 noiembrie

© Parlamentul Republicii MoldovaAndrian Candu
Andrian Candu - Sputnik Moldova
Abonare
În legea cu privire la Banca Națională sunt stipulate cerințele de bază față de candidatul la postul de guvernator al BNM. Acesta trebuie să fie cetățean al RM, să aibă studii superioare, o bună reputație, precum și o vechime de cel puțin 10 ani în domeniul finanțelor.

CHIȘINĂU, 7 oct — Sputnik. Candidatura la postul de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) trebuie să fie anunțată până la 6 noiembrie, a declarat marți Andrian Candu, președintele Parlamentului RM, în cadrul ședinței comisiei speciale de selectare a candidaților pentru această funcție.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, și viceguvernatorul acestei structuri, Marin Moloșag, și-au depus demisia la 21 septembrie. Potrivit lui Drăguțanu, cauza principală a demisionării a fost presiunea exercitată de unele partide politice.

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Politică
Streleţ: demisia lui Drăguţanu a făcut imposibilă semnarea acordului cu FMI

Candu a menționat că legislația în vigoare, în special legea cu privire la Banca Națională, prevede că spicherul Parlamentului este cel care propune spre examinarea de către deputați candidatura la postul de guvernator al BNM. După care noul guvernator urmează să fie aprobat la şedinţa în plen a Parlamentului RM.

O comisie specială trebuie să organizeze un concurs deschis pentru selectarea candidaților la funcția de guvernator al BNM, afirmă Candu.

Acesta a mai adăugat că până la 6 noiembrie candidatura urmează să fie stabilită și că acest termen de 30 de zile trebuie respectat, astfel încât până la mijlocul lunii noiembrie să fie deja numit guvernatorul BNM. Această problemă trebuie soluționată cât mai rapid, deoarece următoarea vizită a FMI va fi anume în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Fluxul de știri
0