O nouă rundă de negocieri la Minsk pentru reglementarea situației în Ucraina

© © Fotolia/ HappyAlexМинск.
Минск. - Sputnik Moldova
Abonare
La întrunirea anterioară, părțile au parafat acordul cu privire la evacuarea armamentului cu calibrul de până la 100 de milimetri, a tancurilor și aruncătoarelor de mine din zona de conflict din Donbas.

Chișinău, 6 oct — Sputnik. Noua rundă de negocieri a grupului de contact privind reglementarea situației în Donbas va avea loc marți în capitala belarusă.

Întâlnirea precedentă a grupului de contact a fost cea mai productivă dintre cele care au avut loc în ultima perioadă. Părțile au reușit să parafeze acordul cu privire la evacuarea armamentului cu calibrul de până la 100 de milimetri, a tancurilor și aruncătoarelor de mine din zona de conflict din Donbas. Acest document a fost deja semnat de către toate părțile grupului de contact, precum și de către șefii republicilor populare autoproclamate Lugansk și Donețk.

СПУТНИК_Лавров объяснил, почему ЕС игнорирует невыполнение Украиной минских соглашений - Sputnik Moldova
Lavrov: Kievul încearcă să denatureze conceptul înțelegerilor de la Minsk

Următoarea problemă ca importanță este desfășurarea alegerilor locale pe teritoriile din regiunea Donbas, controlate de autoritățile RPL și RPD. Această problemă este extrem de complicată din cauza existenţei diferitor puncte de vedere cu privire la soluționarea ei. Drept dată de compromis a fost propusă luna februarie 2016, însă deocamdată nu s-a ajuns la un acord.

„Pe parcursul dezbaterilor s-a constatat că, în pofida acestei propuneri, alegerile vor avea loc, totuși, pe 18 octombrie și 1 noiembrie în anumite raioane ale regiunilor Lugansk și Donețk. Acest fapt a fost confirmat de către reprezentanții raioanelor respective pe parcursul dezbaterilor în plen", a spus Martin Sajdik, reprezentantul OSCE în grupul de contact, care şi-a exprimat „profunda dezamăgire". Între timp, autoritățile ucrainene au anunțat alegerile locale pentru data de 25 octombrie.

Potrivit surselor, RPL și RPD sunt gata să discute despre transferarea datei alegerilor pe 21 februarie, „dacă Kievul va debloca legea cu privire la statutul special al Donbasului". Ulterior, Denis Pușilin, reprezentantul plenipotențiar al RPD, a declarat că „în pofida înțelegerilor anterioare privind redactarea articolului 10 din legea Ucrainei „Cu privire la statutul special", reprezentanții Ucrainei au refuzat din nou să discute această chestiune, revenind pe pozițiile precedente".

Reprezentantul Ucrainei în grupul de contact, Roman Bessmertnâi, a caracterizat comportamentul reprezentanților RPL și RPD în subgrupa de lucru ca fiind ultimativ.

La mijlocul săptămânii trecute, președintele Ucrainei a declarat că, în ceea ce privește partea politică, negocierile de la Minsk nu au înregistrat nici un progres. „Alegerile false de pe teritoriile ocupate ale Donbasului vor distruge procesul pașnic", a subliniat el.

Fluxul de știri
0