Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au ratat un milion. Zece sere pline cu canabis, depistate în raionul Făleşti

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaКонопля, выращенная в частном дворе, cânepă, canabis, narcotice
Конопля, выращенная в частном дворе, cânepă, canabis, narcotice - Sputnik Moldova
Abonare
Poliţiştii şi procurorii moldoveni investighează un caz de cultivare, contrabandă şi vânzare a canabisului în proporţii deosebit de mari. Făptaşii au amenajat zece sere.

CHIŞINĂU, 6 oct – Sputnik. Colaboratorii Poliţiei, în comun cu cei ai Procuraturii Generale, au reuşit să deconspire activitatea unui grup organizat, specializat în cultivarea canabisului în proporţii deosebit de mari. Plantele erau cultivate într-un sat din raionul Făleşti, au anunţat reprezentanţii IGP şi ai Procuraturii.

Potrivit procurorului Lilian Bacalîm, canabisul era cultivat în 10 sere învelite cu peliculă şi dotate cu sisteme de ventilare şi irigare moderne. Din aceste sere urmau să fie obţinute aproximativ 400 de kilograme de cânepă uscată. Grogul ar fi urmat să fie transportat prin contrabandă în Federaţia Rusă.

Plantaţie de cânepă - Sputnik Moldova
Accidente
Plantaţii de cânepă la frontiera moldo-română (foto)

Bacalîm a specificat că un kilogram de canabis costă în Rusia circa 3000 de euro. Astfel, gruparea criminală ar fi putut să obţină un venit ilegal de peste un milion de euro.

Potrivit procurorului, membrii grupării sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai Federaţiei Ruse. Fiecare avea un rol bine determinat: cultivare, transportare, vânzare.

Reprezentantul Procuraturii a mai spus că serele în care era cultivată cânepa erau bine camuflate, în jurul lor fiind cultivate alte produse agricole.

La ora actuală sunt reţinuţi doi presupuşi  membri ai grupării, pe numele cărora au fost emise mandate de arest pentru un termen de 30 de zile.

Lilian Bacalîm a mai subliniat că în Republica Moldova legislaţia prevede pedeapsă penală pentru cultivarea unui număr de peste 6 plante de cânepă, iar dacă numărul acestora este mai mare de 10 plante, se consideră cultivare de plante narcotice în proporţii deosebit de mari.

Suspecţii riscă între 10 şi 15 ani de închisoare.

Totodată, unora dintre ei e posibil să le fie imputată şi contrabanda cu substanţe narcotice în proporţii deosebit de mari, faptă ce se pedepseşte cu privarea de libertate pe un termen de la 3 la 10 ani.

Reprezentantul Procuraturii a mai ţinut să precizeze că nu corespunde adevărului mitul despre caracterul inofensiv al consumului de cânepă, inhalarea unei singure doze a acestei substanţe fiind de natură să provoace daune la nivelul creierului uman.

 

Fluxul de știri
0