Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC propune modificarea legislaţiei electorale

© Sputnik / Evgheni PanasencoAlegeri 2015
Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorale Centrale va veni cu propuneri în Parlament menite să schimbe modalitatea de întocmire a listelor electorale.

CHIŞINĂU, 5 oct – Sputnik. Calitatea listelor electorale la alegerile locale generale din vara acestui an a fost net superioară în comparaţie cu toate scrutinele anterioare din Moldova, a declarat luni preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. 

Iurie Ciocan Юрие Чокан - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iurie Ciocan: în lege trebuie să fie stipulate criterii clare de numire a datei alegerilor locale

În zilele de 5 şi 6 octombrie, la Chişinău se desfăşoară conferinţa post-electorală ”Rolul listelor electorale în asigurarea unui proces electoral corect şi transparent”.

Ciocan a declarat că în curând CEC va prezenta în Parlament propuneri de modificare a Codului electoral care se referă la listele electorale.

„Una din deficienţele de bază a fost participarea la votare a alegătorilor în baza vizei de reşedinţă temporare în cadrul alegerilor locale din 2015. Vom veni cu propuneri inclusiv în faţa Legislativului. În opinia mea, participarea la alegerile locale trebuie să aibă loc doar în baza domiciliului”, a declarat preşedintele CEC.

Observatorii OSCE/ODIHR care au monitorizat alegerile locale generale din vara acestui an în Moldova au declarat în raportul post-electoral că normele în vigoare ce se referă la votarea în baza vizei de reşedinţă în Moldova au dus la reducerea nivelului de încredere în privinţa listelor electorale, dar şi faţă de procesul electoral în general.

 

Fluxul de știri
0