ONU suspectează crimă de război în cazul bombardării spitalului din Afganistan

© Sputnik / Andrey Greshnov아프가니스탄 카불
아프가니스탄 카불 - Sputnik Moldova
Abonare
Pentagonul a declanşat o anchetă în cazul bombardării „din greşeală” a unui spital MSF din Afganistan. Reprezentanții organizaţiei Medici fără Frontiere insistă că au furnizat preventiv coordonatele GPS ale spitalului unor oficiali militari de la Kabul și Washington.

CHIŞINĂU, 4 oct — Sputnik. Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a declarat sâmbătă că bombardarea spitalului din Kunduz este „de neiertat” și ar putea fi o „crimă de război”, informează curentul.ro, cu referire la AFP și Reuters. Zeid a cerut o anchetă aprofundată și transparentă, insistând că, „dacă justiția decide că a fost vorba de un act intenționat, atunci raidul aerian asupra unui spital ar putea reprezenta o crimă de război”. „Acest eveniment este profund tragic, de neiertat și, posibil, criminal”, a spus el, potrivit unui comunicat de presă.

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a anunțat sâmbătă că a declanșat o „anchetă exhaustivă” pentru a lămuri circumstanțele bombardării spitalului organizației umanitare Médecins Sans Frontières din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului, dar a evitat să confirme că atacul a fost realizat de forțe aeriene americane.

„O anchetă exhaustivă cu privire la acest incident tragic este în curs, în coordonare cu guvernul afgan”, a spus Carter.
Acesta a subliniat că „forțele americane care sprijineau forțele de securitate afgane operau în apropiere, la fel ca și talibanii”. Atacul s-a soldat cu 16 morți, dintre care nouă angajați ai MSF.

Путин высказался о состоянии сирийской армии и осудил обстрелы Израиля - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: datele despre victime civile au apărut până la atacul FA ale FR în Siria

Guvernul afgan a dat vina sâmbătă pe talibani pentru bombardament, acuzându-i că au decis să se ascundă în spital în timpul ciocnirilor cu trupele afgane, care beneficiau de sprijin din partea forțelor aeriene americane.

„A fost îngrozitor să vedem că au murit medici ai MSF, însă din păcate teroriștii au decis să se ascundă în spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Seddiq Seddiqi, într-o conferință de presă care a avut loc la Kabul. Acesta a mai declarat că „între 10 și 15 teroriști se ascundeau în spital" sâmbătă dimineața când s-a decis să fie bombardată clinica respectivă, bombardamentul provocând „moartea tuturor teroriștilor” și a cel puțin "trei medici afgani”.

Reprezentanți ai MSF insistă că, preventiv, au furnizat unor oficiali militari de la Kabul și Washington coordonatele GPS ale spitalului, iar când au început bombardamentele, i-au sunat imediat și au anunțat armata americană că spitalul este bombardat. Și totuși, spun medicii, bombardamentul a continuat încă mai bine de jumătate de oră după apelurile disperate ale medicilor aflați în spital.

Centrul medical al organizației Medici fără Frontiere din Kunduz, din Afganistan a fost lovit în cursul nopții de vineri spre sâmbătă de un bombardament, care a făcut trei morți în rândul personalului

Surse NATO din Afganistan au declarat pentru AFP că spitalul ar fi putut fi lovit în timpul unui raid aerian american ce a fost lansat pentru susținerea armatei afgane în contraofensiva acesteia împotriva talibanilor.

Operațiunea, care a vizat „persoane ce amenință forțele coaliției, ar fi putut provoca pagube colaterale în centrul medical din apropiere”, a declarat colonelul Brian Tribus, purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afganistan.

Clinica organizației Medici fără Frontiere a acordat un ajutor crucial populației civile de la ocuparea orașului Kunduz de către talibani și în timpul contraofensivei forțelor de securitate afgane, fiind singurul spital în această regiune din nordul Afganistanului capabil să acorde asistență medicală pentru cazuri grave, notează AFP, citat de activnews.ro.


Fluxul de știri
0