NATO începe sâmbătă exerciţii de amploare, desfăşurate în trei state

© Sputnik / Georgy Bazaev / Accesați arhiva multimediaОткрытие совместного учебно-тренировочного центра НАТО в Грузии
Открытие совместного учебно-тренировочного центра НАТО в Грузии - Sputnik Moldova
Abonare
Manevrele militare care încep sâmbătă sunt cele mai importante din ultimii 13 ani şi vor antrena un efectiv de 36 de mii de soldaţi.

CHIŞINĂU, 2 oct – Sputnik. Aplicaţiile NATO se vor desfăşura într-un context de tensiuni cu Rusia cauzat de criza ucraineană. Exerciţiile denumite „Trident Juncture” vor avea loc în trei state — Italia, Spania și Portugalia — și sunt prevăzute să dureze până la 6 noiembrie, informează AFP, citat de AGERPRES.

Pe lângă exerciții terestre și aeriene, sunt programate de asemenea și manevre navale, acestea urmând să se desfășoare în Oceanul Atlantic și în Marea Mediterană.

Dmitri Peskov, porte-parole du président russe - Sputnik Moldova
Peskov: Extinderea NATO spre frontierele FR va duce la contramăsuri

Scenariile vor include toate componentele unui război modern, dar și apărarea antirachetă, atacuri informatice și „războiul hibrid”, cu operațiunile sale de propagandă, explica la sfârșitul lunii august generalul francez Jean-Paul Paloméros, comandant suprem aliat pentru transformarea NATO.

Aceste exerciții erau prevăzute de mai mult timp, dar amploarea lor vine să confirme încă o dată politica de intensificare a manevrelor, decisă de Alianța Nord-Atlantică la summit-ul din septembrie 2014 din Țara Galilor, ca urmare a crizei din Ucraina.

Alianța și-a intensificat de asemenea patrulele navale și aeriene pe flancul său estic și a procedat la o adaptare a trupelor sale pentru a putea interveni mai rapid în caz de criză.

La exercițiile „Trident Juncture” urmează să participe aproximativ 36.000 de soldați din peste 30 de țări — cele 28 de state membre și parteneri ai Alianței.

Fluxul de știri
0