Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

FMI ar avea un cuvânt de spus în chestiunea vârstei de pensionare în Moldova

© Flickr / Shiny Things / Accesați arhiva multimediaШтаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне
Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Abonare
Vârsta de pensionare a femeilor ar putea fi egalată în curând cu cea a bărbaţilor.

CHIŞINĂU, 11 sept – Sputnik. Majorarea vârstei de pensionare în Moldova este unul dintre subiectele de pe agenda de negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat pentru Sputnik Veronica Gherboveţchi, secretarul de presă al premierului moldovean Valeriu Streleţ.

„Prim-ministrul a vorbit despre asta în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii protestatarilor, atunci când a răspuns la întrebarea, de ce în Moldova pensiile sunt mici. El a menţionat că există posibilitatea ca pensiile să fie majorate din contul creşterii vârstei de pensionare”, a spus interlocutoarea.

Anatol Arapu, ministrul Finanţelor al RM - Sputnik Moldova
Societate
Am renunţat la alte cheltuieli, ca să plătim pensii şi salarii - Arapu

Gherboveţchi a menţionat că prin introducerea unor astfel de modificări, vor apărea mijloace disponibile pentru majorarea pensiilor.

Dar, „deocamdată nu există o decizie oficială în acest sens. Atunci când va veni misiunea FMI, multe lucruri se vor clarifica”, a mai spus Gherboveţchi.

Anterior, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, a menţionat în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune din Moldova că cheltuielile pentru majorarea pensiilor ar putea fi revizuite din contul majorării treptate a vârstei de pensionare.

пожилые люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vârsta de pensionare nu se modifică

„La ora actuală, femeile se pensionează la 57 de ani, iar bărbaţii la 62. Pe viitor, vom examina posibilitatea majorării vârstei de pensionare pentru bărbaţi”, a spus Buga.

Totodată, ministrul a subliniat că acest subiect este unul de maximă sensibilitate, ce va trebui discutat atât în Parlament şi la Guvern, cât şi cu partenerii sociali.

„Într-un final, asta ar conduce la o economie de resurse în sistemul de pensionare şi ne va oferi posibilitatea să mărim pensiile celor ce au nevoie de o majorare”, a subliniat Buga.

Fluxul de știri
0