CHIŞINĂU, 29 sept – Sputnik. Potrivit medicilor, stopul cardio-respirator poate apărea la orice vârstă, iar în majoritatea cazurilor acesta apare în afara mediului spitalicesc.
Medicul terapeut Corina Cojocaru a menționat pentru Sputnik că, în cazurile de stop cardio-respirator, timpul de acordare a primului ajutor are o importanță fundamentală, iar fiecare minut de întârziere a măsurilor de resuscitare crește riscul de deces.
“Primul ajutor în caz de stop cardio-respirator constă în a da respirație pacientului și în a-i porni inima”, a declarat Cojocaru.
Medicul rezident la Cardiologie, la Spitalul Clinic Municipal „Sf.Treime”, Iulian Surugiu, a spus pentru Sputnik că doar prin aplicarea corectă a manevrelor necesare, până la sosirea personalului medical, cresc șansele supraviețuirii victimei.
“Dacă măsurile de prim-ajutor sunt aplicate corect, atunci şansa de a menține pacientul într-o stare viabilă până vine asistența medicală de urgență este foarte înaltă. Mai mult decât atât, dacă societatea noastră ar cunoaște toate aceste tehnici de prim-ajutor în caz de stop cardio-respirator în stradă, atunci ei ar putea salva vieți”, a declarat Surugiu.
Un alt medic rezident la Cardiologie, Olga Rotari, susține că este foarte important ca populația să conștientizeze care sunt factorii de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare.
Potrivit specialistului, “doar prin promovarea unui stil de viață sănătos vom putea reduce numărul cazurilor de îmbolnăviri”.
Potrivit datelor oferite ale Institutului de Cardiologie, în țara noastră sunt peste 500 de mii de oameni care suferă de boli cardiovasculare.