Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pentru Moldova, bolile cardiovasculare reprezintă o problemă stringentă

© Sputnik / Михаил Пархоменко / Accesați arhiva multimediaПовседневная жизнь бойцов ополчения Донбасса
Повседневная жизнь бойцов ополчения Донбасса - Sputnik Moldova
Abonare
Duminică, în Moldova va fi marcată Ziua Mondială a Inimii.

CHIŞINĂU, 26 sept – Sputnik. Începând din anul 2000, în fiecare an, în ultima duminică a lunii septembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se sărbătoreşte în toată lumea Ziua Mondială a Inimii. Sloganul din acest an pentru Ziua Mondială a Inimii este „Alternative sănătoase pentru inimă — oriunde și pentru toți”. 

Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate a suferit schimbări

La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

Parlamentul Republicii Moldova Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul a obligat Guvernul să finanţeze ritmic sistemul de sănătate

Pentru Republica Moldova, bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă o problemă stringentă atât medicală, cât şi socio-economică, întrucât acestea se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populaţiei apte de muncă, deţinând circa 57,5 % din mortalitatea totală. 

Numărul celor decedaţi rămâne la un nivel înalt în ultimii 5 ani, cu o ușoară scădere în anul 2013, potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chişinău. 

Împreună cu Federația Mondială a Inimii, Ziua Mondială a Inimii informează, că cel puțin 80% din decesele premature de boli cardiovasculare ar putea fi evitate dacă patru factori de risc principali — consumul de tutun, dieta nesănătoasă, lipsa activității fizice și consumul nociv de alcool  sunt controlate.


Fluxul de știri
0