Dejun din „deșeuri alimentare” pentru liderii mondiali prezenţi la ONU

© Sputnik / Petr Chernov / Accesați arhiva multimediaチーズバーガー
チーズバーガー - Sputnik Moldova
Abonare
Doi bucătari au pregătit o surpriză alimentară pentru liderii mondiali, prezenți la deschiderea noii sesiuni ONU de la New York.

CHIŞINĂU, 28 sept – Sputnik. Masa pentru cele mai importante persoane din lume a fost concepută în întregime din „deşeuri" alimentare, scrie agenţia France Presse, citată de dcnews.ro.

Doi bucătari au născocit un dejun făcut în întregime din alimente care altfel ar fi fost aruncate la gunoi, o modalitate de a evidenţia risipa incredibilă din alimentaţia modernă şi rolul său în schimbările climatice.

Штаб-квартира ООН в Нью-Йорке - Sputnik Moldova
New York-ul este gata de primirea oaspeților Adunării Generale ONU

Dejunul de la sediul ONU din New York a constat dintr-un hamburger vegetarian făcut din pulpă de fructe presată care, de obicei, este aruncată. Burgerul a fost însoţit de cartofi pai, creaţi din porumb bogat în amidon care este de obicei folosit pentru hrănirea animalelor.

„Aceasta este o masă tipic americană, dar complet modificată. În loc de carne de vită, vom mânca porumb cu care se hrănesc vitele"” a declarat pentru AFP Dan Barber, bucătar din New York care deţine restaurantul „Blue Hill”.

Dan Barber a conceput meniul împreună cu Sam Kass, fostul bucătar al Casei Albe, care s-a aflat în prima linie a campaniei anti-obezitate „Let's move” lansată de Michelle Obama.

Sam Kass a gândit acest concept de meniu din deşeuri alimentare din perspectiva conferinţei internaţionale cu privire la schimbările climatice care urmează să se desfăşoare la Paris la sfârşitul acestui an, menţionează AFP.

Zeci de lideri mondiali au luat parte la această masă, co-prezidată de preşedinţii francez Francois Hollande şi peruvian Ollanta Humala, în cadrul summit-ului cu privire la dezvoltare organizat timp de trei zile la ONU, înainte de conferinţa internaţională de la Paris.

Potrivit cifrelor ONU, pe 28 la sută din terenurile agricole din întreaga lume sunt produse alimente care mai târziu sunt aruncate sau pierdute.

„Ideea unei mese pe bază de deşeuri nu ar fi putut exista în secolul al XVIII-lea”, menţionează Barber, citat de AFP. „Prepararea unei farfurii cu mâncare în lumea occidentală generează o mulţime de deşeuri, deoarece ni le permitem”, a subliniat bucătarul.

Volumul acestui tip de deşeuri este mai important în SUA deoarece această ţară are resurse agricole mari.

Dan Barber speră că evenimente precum acest prânz pentru şefii de stat va schimba treptat cultura alimentară a întregii populaţii.

Fluxul de știri
0