Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Specialiștii continuă să cerceteze locul în care a fost descoperit cesiu

Abonare
Experții nu exclud că istoria cu substanța radioactivă poate fi o înscenare.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Marți, specialiștii au continuat să curețe teritoriul de substanţa radioactivă ”Cesiu 137”, descoperit în ajun la Chișinău, pe strada Sf. Andrei, a relatat pentru Sputnik serviciul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.

”Experții Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice lucrează acum la faţa locului. Ei au luat probe de sol pentru analize. Aparatele arată că radioactivitatea sporită a fost localizată lângă drum, în curtea casei aceasta e mai mică”, a relatat SPCSE.

Reprezentanţii comisariatului de poliție din Chișinău au comunicat pentru Sputnik că forţele de ordine au fost alertate de către un locatar din cartier. Dar poliția nu a putut explica cum a putut acesta să determine nivelul de radiație și să știe că substanța e radioactivă.

Ex-ministrul afacerilor externe, general-locotenentul în rezervă Boris Muravschi, comentând situația privind cesiul găsit în centrul Chișinăului, nu a exclus că ar putea fi vorba de o înscenare.

”În acest caz există multe întrebări. Cum au stabilit specialiștii imediat că substanță descoperită este anume ”Cesiu” și de ce nu sunt evacuați locatarii, nu este izolat teritoriul? Cesiul nu este o bucată de aluminiu, ci o substanță radioactivă. Sau cineva dintre vecini a informat organele despre cele descoperite, sau tot ce am văzut este o înscenare menită să abată atenția oamenilor de la problemele reale”, a presupus Muravschi.

Fluxul de știri
0