Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vinovaţii de acordarea creditelor neperformante la BEM, pe banca acuzaţilor

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În intervalul 2010-2011, Comitetul de Creditare al BEM i-a acordat unui agent economic credite neperformante în sumă de 2,45 milioane dolari.

CHIŞINĂU, 28 sept – Sputnik. Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmăririi penale în privinţa a 5 foşti membri ai Comitetului de creditare ai BC “Banca de Economii” SA, acuzaţi de încălcarea regulilor de creditare, care au cauzat instituţiei financiare daune în proporţii deosebit de mari.

Potrivit celor constatate de anchetă, în intervalul 2010-2011, fostul preşedinte, în coparticipare cu alţi patru membri ai Comitetului de Creditare al BEM, i-au acordat unui agent economic credite neperformante în sumă de 2 450 000 dolari. 

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Răspunsurile BNM legate de lichidarea celor trei bănci

Deşi, potrivit legislaţiei, intervenţia Comitetului de Creditare se impunea şi acordarea creditelor urma a fi stopată, cu recuperarea imediată a mijloacelor financiare acordate, inculpaţii nu au întreprins acţiuni în acest sens, prejudiciind instituţia bancară în proporţii deosebit de mari.

Procurorii au expediat cauză penală Judecătoriei sectorului Buiucani, unde pe rol se află un alt dosar de învinuire a inculpaţilor de comiterea mai multor episoade de acordare a creditelor neperformante din sursele BEM.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat Băncii de Economii au fost aplicate sechestre, inclusiv asupra bunurilor ce aparţin cu drept de proprietate învinuiţilor.

Pentru comiterea infracţiunii respective legislaţia prevede amendă sau închisoare de până la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Urmărirea penală pe alte episoade ce vizează acordarea, în diferite perioade, a creditelor neperformante de către Banca de Economii este în desfăşurare.

 

Fluxul de știri
0